ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατηρούμε την καλή επικοινωνία και στην εποχή της ...μάσκας

22 Απριλίου 2020, 17:05

images

Η ιατρική μάσκα δεν επιτρέπει να δούμε την έκφραση ενός προσώπου και σημειολογικά παραπέμπει στην τήρηση αποστάσεων και στον φόβο για την εγγύτητα. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον η Δρ Susan Krauss Whitbourne η οποία μας δίνει και 4 οδηγίες για καλύτερη ψυχολογία στην εποχή της... κοινωνικής απόστασης.

Όπως μας λέει η Αμερικανίδα ειδικός, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την "επικοινωνία" με τους εξής τρόπους παρά την χρήση μάσκας:

-Κοιτώντας πιο προσεκτικά τα μάτια του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας. Δεν χρειάζεται -υποστηρίζει- να βλέπουμε την εκφραστικότητα σε όλο το πρόσωπο αλλά να παρατηρούμε τις κινήσεις των ματιών για να έχουμε μια καλή εικόνα των συναισθημάτων του.

-Να θυμηθούμε την δύναμη της "γλώσσας του σώματος". Πως κουνάει κάποιος τα χέρια του, αν τα σταυρώνει όταν κάθεται απέναντί μας, αν έχει το σώμα του φορά προς εμάς ή μακριά από εμάς... Όλα αυτά δείχνουν τις προσθέσεις και τα συναισθήματα του άλλου για εμάς αλλά φυσικά και τις δικές μας προθέσεις προς εκείνον/η.

-Να μην διατηρούμε μέσα μας "αποστάσεις". Να θεωρούμε δεδομένο ότι οι άλλοι άνθρωποι, όπως και εμείς, κάνουν λάθη, φοβούνται, είναι προβληματισμένοι. Να είμαστε πιο χαλαροί και ανεκτικοί.

-Να ακούμε καλύτερα από ό,τι βλέπουμε. Ο τόνος της φωνής του άλλου μπορεί αν "λέει" περισσότερα από τις εκφράσεις του. 

Σε γενικές γραμμές, ας μην τηρούμε και ψυχολογικές εκτός από τις φυσικές αποστάσεις. Η ανθρώπινη επαφή και η επικοινωνία είναι πολύ περισσότερα από ένα πρόσωπο που μας απευθύνει τον λόγο.

Σχετικά Άρθρα