ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαλογισμός: Ένα νέο ξεκίνημα στις αρχές της τρίτης ηλικίας

30 Απριλίου 2024, 09:00

images

Καθόλη τη διάρκεια της 30χρονης καριέρας του ως επαγγελματίας τεχνολογίας, ο Ken Lunn έκανε τακτικά ομιλίες σε κατάμεστες αίθουσες. Ωστόσο, μόνο όταν δίδαξε το πρώτο του μάθημα διαλογισμού σε 12 αρχάριους το 2016, ένιωσε νευρικός. «Το να προσπαθείς να κάνεις τους ανθρώπους να εξερευνήσουν τη δική τους ψυχολογία…είναι μία τρομακτική εμπειρία», δηλώνει...

Σε ηλικία 60 ετών, ο Lunn είχε αποσυρθεί πρόσφατα από τον ρόλο του στη διαχείριση δεδομένων και πληροφορικής στο NHS και αποφάσισε να ακολουθήσει ένα εντελώς διαφορετικό πάθος. Το 1989, στα 30 του, η σύζυγός του, Susan, διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος και πέθανε το 1993. Έτσι, ο Lunn άρχισε να υποφέρει από κατάθλιψη και αϋπνία. «Δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω, αλλά μια μέρα ένας φίλος μου συνέστησε να δοκιμάσω τον διαλογισμό για να δω αν θα μπορούσε τουλάχιστον να με βοηθήσει να κοιμηθώ».

Παλεύοντας να βρει έναν δάσκαλο διαλογισμού σε μια εποχή που η ψυχική υγεία θεωρούταν ακόμα ταμπού, ο Lunn άρχισε τελικά να παρακολουθεί ένα μάθημα υπερβατικού διαλογισμού. «Μου επέτρεψε πολύ γρήγορα να ηρεμήσω με μόλις 20 λεπτά διαλογισμού κάθε πρωί και βράδυ», λέει. «Η αϋπνία μού πέρασε και άρχισα να νιώθω σαν να μπορούσα να αναπνεύσω ξανά».

Όσο περνούσαν τα χρόνια, ο ίδιος συνέχισε να εξερευνά τον κόσμο του διαλογισμού, μαθαίνοντας για τις βουδιστικές πρακτικές και την επίγνωση. Όταν έφτανε στα 60 και σκεφτόταν να συνταξιοδοτηθεί, χρησιμοποιούσε το διαλογισμό τακτικά ως τρόπο αντιμετώπισης του καθημερινού στρες και συνειδητοποίησε ότι μπορεί να υπήρχε τρόπος να αξιοποιήσει ευρύτερα την πολυετή πείρα του.

«Ο διαλογισμός άλλαξε τη ζωή μου τόσο πολύ, οπότε ήθελα να ανταποδώσω», λέει. «Έχω επίσης επιστημονικό υπόβαθρο και ποτέ δεν ένιωθα άνετα με τον διαλογισμό που συχνά είχε ένα πνευματικό στοιχείο στο οποίο έπρεπε να αποδώσεις. Ήθελα να βρω έναν τρόπο να το διδάξω με περισσότερη αυστηρότητα».

Το 2014, εγγράφηκε σε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο Bangor. «Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να εξερευνήσεις την προσωπική σου εμπειρία και να μπορέσεις να την μοιραστείς».

«Το παν είναι να διδάξετε στους ανθρώπους εργαλεία για να αντιμετωπίζουν το άγχος της καθημερινής ζωής, καθώς και να δημιουργήσετε μια άτυπη πρακτική να παρατηρείτε τι συμβαίνει γύρω σας», λέει. «Η ενσυνειδητότητα μπορεί να είναι πραγματικά θαυματουργή ... Έχω πολλούς ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα ψυχικής υγείας και είπαν ότι το να έρθουν στα μαθήματα άλλαξε τη ζωή τους».

Ο Lunn πραγματοποιεί επί του παρόντος εβδομαδιαία μαθήματα και βοηθά στην επίβλεψη εκπαιδευόμενων δασκάλων για τη φιλανθρωπική οργάνωση The Mindfulness Network. «Μου αρέσει να βλέπω την επίδραση που έχει στους ανθρώπους και μαθαίνω κάτι νέο κάθε μέρα», λέει. «Έχει γίνει ο σκοπός μου και εξακολουθώ να αφιερώνω 30 λεπτά κάθε πρωί για να επανασυνδεθώ με τον εαυτό μου».

Σχετικά Άρθρα