ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν έχετε χρόνο ή διάθεση για ψυχοθεραπεία; Αρχίστε να πλέκετε!

12 Δεκεμβρίου 2019, 07:05

images

Ακούγεται απλοϊκό και αστείο ότι μπορεί το πλέξιμο να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και πιο ήρεμοι! Και αν πρόκειται για σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα είναι σίγουρο ότι όντως δεν μπορεί να μας βοηθήσει παρά μόνο στιγμιαία. Αλλά όταν έχουμε έντονο στρες, πρακτικά προβλήματα που μας αγχώνουν και προβλήματα μνήμης, ίσως το πλέξιμο να αποτελεί την λύση!

Χειμώνας είναι λοιπόν, Χριστούγεννα πλησιάζουν, ας μάθουμε μια "τέχνη" που στην χειρότερη περίπτωση, θα μας αφήσει πίσω ένα κασκόλ ή ένα πουλόβερ...

Η μελέτη που έδειξε τις ευεργετικές ιδιότητες του πλεξίματος στην ψυχολογική μας κατάσταση δεν είναι πάντως μικρή και άνευ σημασίας. Για να διεξαχθεί, εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 8.000 ανδρών και γυναικών διαφόρων ηλικιών. Κι όπως λένε η Δρ Pippa Burns και η Δρ Rosemary Van Der Mer από το Πανεπιστήμιο του Wollongong της Αυστραλίας, όσοι πλέκουν συστηματικά δηλώνουν 90% πιο ήρεμοι, 82% πιο χαρούμενοι και με 70% καλύτερη μνήμη.

Το πλέξιμο μας βοηθάει λόγω της προσοχής που δείχνουμε σε κάθε βελονιά ώστε να μην χαθεί κόμπος και να είναι ομοιόμορφο το τελικό αποτέλεσμα. Η προσοχή που δείχνουμε στο πλεκτό, μάς αποσπά από σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον και μας χαλαρώνει στο...παρόν!

Στους δε μεγαλύτερους που υποφέρουν ήδη από μερική απώλεια μνήμης, παρατηρήθηκε ότι όταν ξεκινούν να πλέκουν κάποιες ώρες καθημερινά, βελτιώνεται η μνήμη τους και η διάθεσή τους. 

Εξάλλου, επειδή στο πλέξιμο με βελόνες, το αποτέλεσμα είναι ένα ρούχο που θα βάλουμε οι ίδιοι ή που θα δωρίσουμε, υπάρχει και το ζήτημα της ψυχικής ανταμοιβής που υπεισέρχεται και μας κάνει να νιώθουμε ικανοποίηση σαν αυτή που νιώθουν κάποιοι όταν πάνε στα μαγαζιά και κάνουν αγορές!

Σχετικά Άρθρα