ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δείχνουν "αδυναμία" οι γονείς σε κάποιο από τα παιδιά τους; Κι αν ναι, σε ποιο;

14 September 2020, 10:00

images

Το mumsnet, βρετανική ιστοσελίδα για μαμάδες, έκανε  έρευνα σε 1.185 χρήστες που είναι γονείς ενώ το granset, ένα αντίστοιχo site που απευθύνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον ένα εγγόνι, διεξήγαγε έρευνα σε 1.111 χρήστες του με ένα κοινό ερώτημα. Αν έχουν "αδυναμία" σε κάποιο από τα παιδιά της οικογένειας και ποιο είναι αυτό...

Όπως αποδείχτηκε, το 25% των χρηστών του mumsnet παραδέχτηκαν ότι είχε ένα αγαπημένο παιδί, ενώ το 42% των χρηστών του granset παραδέχθηκαν ότι είχε αδυναμία σε ένα από τα εγγόνια τους. Δηλαδή ένας στους 4 γονείς και οι μισοί περίπου γιαγιάδες-παππούδες παραδέχτηκαν ότι έχουν "αδυναμίες". 

Σε οτι αφορά τους γονείς αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς ομολόγησαν ότι έχουν αδυναμία στο μικρότερο παιδί τους, με το 61% αυτών να δηλώνει ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά τους ήταν «πιο δύσκολα ή απαιτητικά».  Και ένα άλλο 26% των γονιών αυτών είπαν ότι το αγαπημένο τους παιδί ήταν το μεγαλύτερο.

Επίσης το 41% δήλωσε ότι αγαπούν περισσότερο το παιδί που  τους θύμιζε τον εαυτό τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι το παιδί αυτό τους έκανε να γελούν περισσότερο από τα αδέλφια του. Πάντως, η πλειοψηφία των γονιών πιστεύει ότι είναι λάθος να δείχνει προτίμηση στο ένα παιδί με το 75% του συνόλου να θεωρούν ότι αυτή η πρακτική είναι επιβλαβής για τα άλλα αδέλφια. 

«Η εκδήλωση αδυναμίας σε ένα παιδί παραμένει ζήτημα ταμπού και γεννά πολλές ενοχές, οπότε είναι παρήγορο να ειπωθεί ότι είναι αρκετά συχνό οι γονείς να έχουν μεγαλύτερη συμπάθεια προς ένα παιδί και αυτό δεν είναι καταστροφικό» επισημαίνουν οι ιθύνοντες των site. Διακρίνουν ωστόσο ανάμεσα στην ύπαρξη συμπάθειας και στην «τοξική» αδυναμία όπου τα άλλα αδέλφια αντιλαμβάνονται ότι αδικούνται και νιώθουν παραμελημένα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι γονείς μπορεί να μην αγαπάμε τα παιδιά μας με τον ίδιο τρόπο, τα αγαπάμε όμως ολοκληρωτικά.

Σχετικά Άρθρα