ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρέθηκε βιοδείκτης που ίσως προβλέπει τον αυτισμό στην βρεφική ηλικία

01 Μαΐου 2020, 10:00

images

Στην πλειοψηφία των παιδιών με αυτισμό, (το φάσμα του οποίου είναι αρκετά μεγάλο) οι πρώτες υποψίες των γονιών μπαίνουν γύρω στα 2-3 έτη και η επίσημη διάγνωση γίνεται στην νηπιακή ηλικία, γύρω στα 4 έτη όταν καθίσταται σαφές ότι το παιδί δεν μιλάει, δεν συσχετίζεται, δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν τα συνομήλικα παιδάκια. Το σοκ είναι συνήθως μεγάλο καθώς στην βρεφική ηλικία δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα που να βάλει σε σκέψεις τους γονείς, οι οποίοι χαίρονται ένα υγιέστατο μωράκι, ενώ και τα είδη και η διαβάθμιση του αυτισμού είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητά από τον μη ειδικό.

Τώρα, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ένα βιοδείκτη που μπορεί να κάνει διάγνωση στην βρεφική ηλικία χαρίζοντας την ευκαιρία στους γονείς για πρώιμη παρέμβαση. Οι βιοδείκτες είναι βιολογικά μόρια, που βρίσκονται και στα κύτταρα και υποδεικνύουν μια φυσιολογική ή παθολογική διαδικασία. Ένας τέτοιος δείκτης βρέθηκε σε βρέφη και φαίνεται να προβλέπει τον αυτισμό, σε μια μικρή μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. 

Η μελέτη διεξήχθη σε 33 άτομα και έδειξε ότι ο εν λόγω βιοδείκτης, μια ορμόνη που ονομάζεται βασοπρεσίνη, υπήρχε σε χαμηλότερα επίπεδα κατά τη βρεφική ηλικία στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των μωρών που αργότερα διαγνώστηκαν με αυτισμό. Ένα μέρος αυτής της ορμόνης εκκρίνεται στον εγκέφαλο και καθορίζει την κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου.  

Τι είναι ο αυτισμός

Ο αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Στην διαταραχή εμπλέκονται διάφορες εγκεφαλικές δομές με τρόπο που δεν έχει διασαφηνιστεί επαρκώς. Οι δύο άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ, στο οποίο δεν παρατηρείται καθυστέρηση στη γνωστική ανάπτυξη και τη γλώσσα, και η Εκτεταμένη διαταραχή της ανάπτυξης - Μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (PDD-NOS), που διαγιγνώσκεται όταν δεν πληρούνται επαρκώς τα κριτήρια για τις άλλες δύο διαταραχές. Ο αυτισμός αποτελεί μία νεύρο-ψυχολογική διαταραχή, που διαρκεί σε όλη την ζωή και είναι παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. 

Ειδικές εργοθεραπευτικές προσεγγίσεις βοηθούν το παιδί να βελτιώνει τις κοινωνικές του δεξιότητες, το κρατούν ήρεμο και ευτυχισμένο. Κι όσο πιο νωρίς στην ζωή του γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Εξ ού και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η νέα αυτή έρευνα με σκοπό την πρώιμη διάγνωση.

Περισσότερα εδώ: https://www.pnas.org/content/early/2020/04/22/1919050117


Σχετικά Άρθρα