ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βοηθούν τα συμπληρώματα διατροφής στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης;

30 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Η κατάθλιψη είναι μία κοινή διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά δεν λειτουργούν το ίδιο σε όλους, επομένως μερικοί άνθρωποι καταφεύγουν σε  συμπληρώματα διατροφής στην προσπάθεια τους να ανακουφιστούν. 

Περίπου το 68% των ανθρώπων αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στην αντικαταθλιπτική θεραπεία πρώτης γραμμής και το 15%–30% δεν θα ανταποκριθεί μετά από 2 δοκιμές. Θα μπορούσαν λοιπόν τα συμπληρώματα διατροφής - βιταμίνες, μέταλλα ή προβιοτικά - να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ή να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών;

«Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα δεν πρέπει να θεωρούνται ως αυτόνομη θεραπεία για την κατάθλιψη και η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ατόμων», δήλωσε η Sebnem Unluisler, γενετίστρια στο London Regenerative Institute.

Τα στοιχεία για τα οφέλη από τα συμπληρώματα ποικίλλουν, με ορισμένα να μην δείχνουν κανένα όφελος και μελέτες να υποδηλώνουν ότι άλλα μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στη θεραπεία της κατάθλιψης παράλληλα πάντα με τα φάρμακα ή και ψυχοθεραπεία. Η μελέτη MooDFOOD εξέτασε τα συμπληρώματα διατροφής και την κατάθλιψη σε 1.000 άτομα με υπέρβαρα και παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Το 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν φολικό οξύ, βιταμίνη D, ψευδάργυρο και σελήνιο δεν ήταν καλύτερη στην πρόληψη των μειζόνων καταθλιπτικών επεισοδίων από ένα εικονικό φάρμακο.

Αντιθέτως, πρότειναν ότι για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, η απώλεια βάρους και η υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν τη λήψη ενός συμπληρώματος ανακουφιστική - και ανεξάρτητα από το αν έχει κάποιο πραγματικό όφελος, ένα εικονικό φάρμακο μπορεί να είναι αρκετό για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Υπό την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι ακολουθούν τις συμβουλές του επαγγελματία υγείας, τα συμπληρώματα είναι απίθανο να βλάψουν την υγεία.


Σχετικά Άρθρα