ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βιολογικός δείκτης εξηγεί αισθήματα μοναξιάς και τάσεις κατάθλιψης

15 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Dialogues In Clinical Neuroscience, ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος 83 ατόμων και κατέληξαν σε συγκεκριμένες ενώσεις, που θα μπορούσαν να μαρτυρούν «ακραία κοινωνική απομόνωση» και βέβαια κατάθλιψη.

Τι σημαίνει αυτό; Κατά τους ερευνητές υπάρχει προδιάθεση για τη μοναχικότητα, την εσωτερική μοναξιά και την κατάθλιψη που μαστίζει κάποιους ανθρώπους.

Όπως υποστηρίζουν, τα άτομα αυτά παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα ακυλοκαρνιτίνης μακράς αλυσίδας, ένα λιπίδιο που έχει συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις. Οι μοναχικοί άνδρες είχαν επίσης χαμηλά επίπεδα χολερυθρίνης και αργινίνης, που συνδέονται με την κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «αυτό είναι και το πρώτο βήμα για την αποκάλυψη των βιολογικών αιτιών της πάθησης».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας δείκτης αίματος συνδέεται με την κατάθλιψη, μια νόσο που συνηθίζουμε να αντιμετωπίζουμε ως αμιγώς ψυχολογική, ειδικά όταν αφορά ανθρώπους που έχουν πολλά ερεθίσματα και ανθρώπους γύρω τους αλλά παρόλα αυτά νιώθουν εσωτερικά μόνοι, αποξενωμένοι και συνεχώς θλιμμένοι.

Η έρευνα στο πεδίο αυτό έχει πολύ δρόμο ακόμα για να δώσει ένα ξεκάθαρο βιολογικό προφίλ στην κατάσταση αυτή που δείχνει να αφορά το σύνολο της ανθρώπινης υπόστασης χωρίς διακρίσεις σε φυλές, οικονομικά και μορφωτικά επίπεδα, θρησκείες, φύλο ή ηλικία.

Σχετικά Άρθρα