ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων στην πανδημία

16 Ιουνίου 2021, 10:00

images

Η πανδημία  έχει επιβαρύνει και ψυχολογικά και σωματικά  μεγάλη μερίδα των ανθρώπων. Αρκετοί βαρέθηκαν, βίωσαν έντονη μοναξιά, έπαθαν κατάθλιψη, έχασαν αγαπημένους ανθρώπους, νόσησαν, φοβήθηκαν ότι θα νοσήσουν, περιόρισαν σημαντικές δραστηριότητες, ένιωσαν έλλειψη ελευθερίας.

Όπως εξηγεί η Δρ Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, "η πανδημία  έχει επιβαρύνει και ψυχολογικά και σωματικά  μεγάλη μερίδα των συνανθρώπων μας. Αρκετοί βαρέθηκαν, βίωσαν έντονη μοναξιά, απομακρύνθηκαν από σχέσεις, έπαθαν κατάθλιψη, έχασαν αγαπημένους ανθρώπους, νόσησαν, φοβήθηκαν ότι θα νοσήσουν, περιόρισαν σημαντικές δραστηριότητες, ένιωσαν έλλειψη ελευθερίας. Σημαντική μερίδα των συνανθρώπων μας βίωσε σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα, όπως, κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή διαταραχές ύπνου. Επίσης σημειώθηκαν , σε σημαντικό βαθμό, αύξηση των εξαρτήσεων, του αλκοόλ της κοκαΐνης και ασφαλώς της εξάρτησης από το διαδίκτυο.

Παράλληλα, αύξησε την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και την μετατραυματική διαταραχή άγχους. Χαρακτηριστικά, πολλά άτομα ανέφεραν ότι η πανδημία ενέτεινε τα ήδη υπάρχοντα ψυχολογικά τους προβλήματα, ο περιορισμός «άνωθεν»  η στέρηση της ελευθερίας, η επιβολή συγκεκριμένων τρόπων μετακίνησης  και το Social distancing δημιούργησε ένα αίσθημα ψυχικής συμφόρησης, ψυχικής «ασφυξίας» και μη εκτόνωσης. Αυτό ακριβώς το αίσθημα της μη εκτόνωσης οδήγησε και στην αύξηση των εξαρτήσεων, αλκοόλ, ουσιών και διαδικτύου, γιατί λειτούργησε ως μία διέξοδος, παθολογικής, βέβαια, επίλυσης των αδιεξόδων. 

Τα άτομα αυτά καλούνται να συνεχίσουν, εάν είχαν  ξεκινήσει, την ψυχοθεραπεία, αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή, μέσα από την επικοινωνία με τον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρο, για να αποφορτιστούν και να διαχειριστούν τις ψυχολογικές τους δυσκολίες.

Από την άλλη, το «ανοιγόκλειμα» της κοινωνίας επιβάρυνε ψυχολογικά τα  άτομα που είχαν ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και άτομα που δεν είχαν. Η οικονομική ανασφάλεια και η οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε, δημιούργησε  έντονο άγχος, απογοήτευση, κατάθλιψη, αίσθημα αβεβαιότητας για το παρόν και για το μέλλον και ασφαλώς προβληματισμό γύρω από την ποιότητα ζωής που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας.

Η πανδημία μας έδειξε ότι οι άνθρωποι είμαστε όλοι μεταξύ μας σε μία στενή αλληλεξάρτηση.

Όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν, “το πέταγμα μίας πεταλούδας την Κίνα μπορεί να φέρει πλημμύρες στον Αμαζόνιο”. Αυτό είναι σημαντικό να μην το ξεχνάμε σε όλες τις περιόδους και τις  εκφάνσεις της ζωής μας, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πανδημία, ή ,κάποια σοβαρή κρίση στην κοινωνία.


Σχετικά Άρθρα