ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνονται οι ψυχικές νόσοι στην Ευρώπη

05 Οκτωβρίου 2022, 16:00

images

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι μέρος των βασικών παραγόντων που ευθύνονται για ένα κύμα αυξανόμενων ψυχικών διαταραχών στην Ευρώπη, σύμφωνα με ευρήματα της τελευταίας έκθεσης της Headway με τίτλο A new roadmap in Mental Health (Ένας νέος οδικός χάρτης της ψυχικής υγείας). Η έκθεση παρουσιάστηκε από το The European House – Ambrosetti, από κοινού με την Angelini Pharma.

Η έκθεση συγκρίνει την ψυχική υγεία σε 28 ευρωπαϊκές χώρες με χρήση 55 βασικών δεικτών απόδοσης (KPI), επισημαίνει διαφορές όσον αφορά στο επίπεδο της ψυχικής υγείας, καθώς και στον τρόπο που οι χώρες οργανώνονται ώστε να αντιμετωπίσουν τα σχετικά ζητήματα και να υποστηρίξουν τον πληθυσμό. Oι χώρες της Βόρειας Ευρώπης σημειώνουν σε γενικές γραμμές καλύτερες βαθμολογίες, ενώ η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία συγκαταλέγονται σε αυτές με τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

Για πρώτη φορά μετά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας Headway το 2017, ο Δείκτης Ψυχικής Υγείας αξιολογεί περιβαλλοντικούς παράγοντες της ψυχικής υγείας και αναδεικνύει τον αντίκτυπο ζητημάτων όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι πόλεμοι και η μετανάστευση. Η εξέταση αυτών των περιβαλλοντικών παραγόντων της ψυχικής υγείας δείχνει ότι η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Εσθονία και η Ιρλανδία παρουσιάζουν συγκριτικά καλή οργάνωση, ενώ οι χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης εξακολουθούν να υπολείπονται όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτών των όρων υγείας, με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα να παρουσιάζουν τους λιγότερο ευνοϊκούς παράγοντες.

«Αυτή η έκθεση συγκεντρώνει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στη σημασία των περιβαλλοντικών επιδράσεων στην ψυχική υγεία, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ύφεση ή οι γεωπολιτικές κρίσεις σαν τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Pierluigi Antonelli, Διευθύνων Σύμβουλος της Angelini Pharma. «Οι ψυχικές διαταραχές εξακολουθούν να δημιουργούν τεράστια κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση στις κοινότητες. Πληροφορίες από τον Δείκτη Ψυχικής Υγείας 2.0 δείχνουν ότι μέχρι το 2030 οι ψυχικές διαταραχές αναμένεται να λάβουν διαστάσεις που αντιστοιχούν σε άνω του μισού της παγκόσμιας οικονομικής επιβάρυνσης που οφείλεται σε μη μεταδοτικές ασθένειες, γεγονός που εξηγεί το γιατί πρέπει να δράσουμε τώρα!», συμπλήρωσε.

Άτομα νεαρής ηλικίας και οι γηγενείς, καθώς και όσοι ζουν με προβλήματα που τους καθιστούν ευάλωτους, με γνωσιακές/κινητικές αναπηρίες και άτομα που ζουν σε καθεστώς φτώχειας αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο.

Η πανδημία της COVID-19 οδήγησε σε σαφή επιδείνωση της ψυχικής υγείας, με παθήσεις όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη να παρουσιάζουν αύξηση άνω του 25% παγκοσμίως. Όπως περιγράφεται στην έκθεση, αυτό οφείλεται στο ότι το 19% των ασθενών δεν είχε πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και το 52% ανέφερε επιδείνωση της πάθησής του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, η πανδημία είχε σοβαρό αντίκτυπο στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας. 

«Πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν όσον αφορά την υποστήριξη των αναγκών ψυχικής υγείας των ασθενών και των επαγγελματιών του τομέα υγειονομικής περίθαλψης στον απόηχο της πανδημίας της COVID-19», δήλωσε η Hilkka Kärkkäinen, πρόεδρος του οργανισμού GAMIAN Europe. «Η ψυχική και η σωματική υγεία είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένες, και δεδομένου ότι η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την τελευταία, η επίτευξη ισοτιμίας ανάμεσα στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και της σωματικής υγείας έχει γίνει προτεραιότητα.»

Η πρωτοβουλία Headway αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα στην υγεία του εγκεφάλου σε όλη την Ευρώπη. Ξεκίνησε αρχικά με έμφαση στην ψυχική υγεία το 2017 από το ιταλικό Think Tank The European House – Ambrosetti σε συνεργασία με την Angelini Pharma για τη δημιουργία μιας πολυεπιστημονικής πλατφόρμας για στρατηγικό προβληματισμό, ανάλυση, διάλογο και σύγκριση μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών εμπειριών στη διαχείριση από άτομα που επηρεάζονται από ψυχικές διαταραχές. Ενεργοποιήθηκε σύμφωνα με προγράμματα, δραστηριότητες και σχέδια του ΠΟΥ και διεθνών θεσμών, με στόχο την παροχή μιας πιο ευρωπαϊκής προοπτικής.  

Κάθε χρόνο, δημοσιεύεται μια νέα έκθεση Headway Επιληψία and Headway Ψυχική Υγεία για να παρέχει μια ενημερωμένη εικόνα της κατάστασης σε όλη την Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα