ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτό το μέρος του εγκεφάλου ελέγχει τα συναισθήματα

14 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Τα συναισθήματά μας είναι σύνθετες εμπειρίες που διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, τα συναισθήματα όλων μας προέρχονται από την ίδια περιοχή του εγκεφάλου - το μεταιχμιακό σύστημα.

Τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι πολύπλοκα, όπως και ο εγκέφαλός μας, ο οποίος γεννά αυτά τα συναισθήματα. Οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις ελέγχονται από το μεταιχμιακό σύστημα, μια ομάδα εγκεφαλικών δομών. Αυτό το σύστημα είναι εξαιρετικά βαθύ, σχεδόν στο κέντρο του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το μεταιχμιακό σύστημα ήταν ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής μας ανάπτυξης, επιτρέποντάς μας να επιβιώσουμε και να εξελιχθούμε. Εκτός από τα βασικά συναισθήματα επιβίωσης όπως ο φόβος, το μεταιχμιακό σύστημα είναι υπεύθυνο για τις επιθυμίες, τα κίνητρα, την προσκόλληση στους στόχους μας και, το πιο σημαντικό, την αγάπη.

Το μεταιχμιακό σύστημα είναι μια ομάδα εγκεφαλικών δομών που επικοινωνούν μεταξύ τους. Φανταστείτε ότι το μεταιχμιακό μας σύστημα είναι ένας μαέστρος ορχήστρας, με διαφορετικές ομάδες οργάνων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά μέρη του συστήματος και διαφορετικά κομμάτια μουσικής που αντιπροσωπεύουν νευροδιαβιβαστές, χημικές δομές που επικοινωνούν μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων.

Τα συναισθήματά μας είναι σαν μία παράσταση, με διαφορετικά μουσικά όργανα και παρτιτούρες να προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα.

Ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου αποτελεί κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου παρεμβαίνει όταν «ρυθμίζουμε» τα συναισθήματά μας, είτε ενεργοποιούμε είτε καταστέλλουμε τη συναισθηματική μας απόκριση. Επειδή αυτή η περιοχή του εγκεφάλου αναπτύσσεται πλήρως στην πρώιμη ενήλικη ζωή, περίπου στην ηλικία των 20 ετών, οι έφηβοι και τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να «ρυθμίσουν» τα συναισθήματά τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα και αυξημένη ένταση του συναισθηματικού φάσματος.

Ορισμένες πρακτικές μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να ρυθμίσουμε τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις στο περιβάλλον. Κατάλληλες για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι, για παράδειγμα, πρακτικές ενσυνειδητότητας όπως η συγκέντρωση ή η συνειδητοποίηση των συναισθημάτων και της προέλευσής τους. Οι γνωστικές-συμπεριφορικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των αρνητικών προτύπων σκέψης και στην τροποποίηση των συναισθηματικών αντιδράσεων σε ερεθίσματα.

Σχετικά Άρθρα