ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτή είναι η μεγάλη «δύναμη» του γέλιου

03 Απριλίου 2023, 09:00

images

Οι άνθρωποι αρχίζουν να γελούν κατά τη βρεφική ηλικία, όταν αυτό βοηθά στην ανάπτυξη των μυών του άνω μέρους του σώματος. Το γέλιο βασίζεται σε πολύπλοκους συνδυασμούς μυών του προσώπου, που συχνά περιλαμβάνουν κίνηση των ματιών, του κεφαλιού και των ώμων. Ειδικότερα, το γέλιο ενεργοποιεί πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου: τον κινητικό φλοιό, ο οποίος ελέγχει τους μύες, το μετωπιαίο λοβό και το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει τα θετικά συναισθήματα. Η ενεργοποίηση όλων αυτών των κυκλωμάτων, ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις και βοηθά έναν υγιή εγκέφαλο να συντονίζει τη δραστηριότητά του.

Η γνωστική δύναμη του γέλιου

Η καλή αίσθηση του χιούμορ και το γέλιο που ακολουθεί, εξαρτώνται από ένα άφθονο μέτρο κοινωνικής νοημοσύνης και πόρους εργαζόμενης μνήμης.

Το γέλιο, όπως και το χιούμορ, συνήθως προκαλεί σπινθήρες από την αναγνώριση των ασυμβατοτήτων ή των παραλογών μιας κατάστασης. Το να συμπεράνουμε τις προθέσεις των άλλων και να αντιλαμβανόμαστε την οπτική τους μπορεί να ενισχύσει την ένταση του γέλιου και της διασκέδασης που νιώθετε.

Για να κατανοήσετε ένα αστείο ή μια χιουμοριστική κατάσταση, πρέπει να μπορείτε να δείτε την πιο χαλαρή και… μεταφορική πλευρά των πραγμάτων. Πρέπει να πιστεύετε ότι υπάρχουν και άλλες δυνατότητες εκτός από την κυριολεκτική - σκεφτείτε να διασκεδάζετε με κόμικς με ζώα που μιλάνε , όπως αυτές που υπάρχουν στο " The Far Side ".

Η κοινωνική δύναμη του γέλιου

Το γέλιο δημιουργεί δεσμούς και αυξάνει την οικειότητα με τους άλλους. Ο γλωσσολόγος Don Nilsen επισημαίνει ότι δύσκολα θα γελάσει κανείς ενώ είναι μόνος , υποστηρίζοντας τον ισχυρό κοινωνικό ρόλο του γέλιου.  Αυτό γίνεται φανερό ήδη από το γεγονός ότι το γέλιο των βρεφών είναι ένα εξωτερικό σημάδι ευχαρίστησης που βοηθά στην ενίσχυση των δεσμών με τους οικείους τους.

Αργότερα, είναι ένα εξωτερικό σημάδι της κοινής γνώμης που συμβάλλει στην εκτίμηση της κατάστασης. Για παράδειγμα, οι δημόσιοι ομιλητές και οι κωμικοί προσπαθούν να γελάσουν για να δημιουργήσουν ένα κλίμα οικειότητας.

Με λίγο γέλιο κάθε μέρα, μπορείτε να βελτιώσετε τις κοινωνικές δεξιότητες που μπορεί να μην υπάρχουν εκ φύσεως. Όταν γελάτε ανταποκρινόμενοι στο χιούμορ, μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με άλλους, ενώ το γέλιο βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα τις προθέσεις και τα συναισθήματα του συνομιλητή σας.

Σημειώνεται ότι σε μελέτες, οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι οι άνδρες με χαρακτηριστικά προσωπικότητας Τύπου Α , συμπεριλαμβανομένων της ανταγωνιστικότητας και του επείγοντος χρόνου, τείνουν να γελούν περισσότερο, ενώ οι γυναίκες με αυτά τα χαρακτηριστικά γελούν λιγότερο, ενώ τα άτομα και των δύο φύλων γελούν περισσότερο με τους άλλους παρά όταν είναι μόνα τους.



Σχετικά Άρθρα