ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποτελεσματικές οι ψυχοθεραπείες και μέσω διαδικτύου

19 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Η διαδικτυακή θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD) όσο και η δια ζώσης θεραπεία, σύμφωνα με νέα μελέτη που αναφέρει ότι η διαδικτυακή θεραπεία θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο, χρήματα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να περιορίσει τις λίστες αναμονής.

Η διαδικτυακή έκδοση, ονόματι Spring, αποτελεί το ένα τρίτο της διάρκειας ενός τυπικού κύκλου μαθημάτων γνωσιακής θεραπείας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ασθενείς να διαχειρίζονται διάφορα προβλήματα.

Οι μελετητές έδειξαν ότι σε διάστημα 16 εβδομάδων, περισσότερο από το 80% των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδικτυακό μάθημα και έκαναν θεραπεία δια ζώσης, δεν είχαν πλέον PTSD, αποδεικνύοντας ότι η νέα μέθοδος ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη γνωστική θεραπεία.

Η Sarah διαγνώστηκε με PTSD, αλλά με τη λίστα αναμονής για θεραπεία να είναι πολύ μεγάλη, της προσφέρθηκε η ευκαιρία να είναι ένας από τους 196 ασθενείς στην τετραετή δοκιμή από το Πανεπιστήμιο του Cardiff. "Δεν ήθελα να βγω έξω, αλλά δεν ήθελα και να μείνω στο σπίτι. Απλώς δεν ήμουν ο εαυτός μου... Δεν ένιωθα ασφαλής πουθενά πραγματικά'', δηλώνει.

Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι αυτό ήταν απόδειξη ότι η νέα μέθοδος ήταν εξίσου αποτελεσματική με την παραδοσιακή γνωστική θεραπεία. Μερικές συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο ή Zoom με έναν θεραπευτή εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της θεραπείας, αλλά πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο, που σημαίνει ότι η θεραπεία είναι φθηνότερη και μειώνει την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο καθηγητής Jon Bisson, του Πανεπιστημίου του Cardiff, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Το κόστος της ήταν σημαντικά μικρότερο από τη θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο και, προφανώς με τα ζητήματα πόρων εντός του δημόσιου συστήματος υγείας αυτή τη στιγμή, αυτό που θέλουμε να αναπτύξουμε είναι θεραπείες που είναι εξίσου αποτελεσματικές και κοστίζουν λιγότερο... Και αυτό που πιστεύουμε είναι ότι, εάν αυτή η θεραπεία εισαχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, θα μπορούσαμε να θεραπεύσουμε περισσότερα άτομα σε μικρότερο χρονικό διάστημα, επομένως η λίστα αναμονής για τέτοιες θεραπείες θα μπορούσε να περιοριστεί».

Ο καθηγητής Bisson παραδέχτηκε ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους, όπως εκείνους που έχουν PTSD συνδεδεμένο με πολλαπλά συμβάντα. Αλλά για ανθρώπους όπως η Sarah, της οποίας η ασθένεια προκλήθηκε από ένα μόνο περιστατικό, θα μπορούσε να της αλλάξει τη ζωή.



Σχετικά Άρθρα