ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποφασίζουμε να γίνουμε ευτυχισμένοι και τα υπόλοιπα έπονται

22 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως χαρούμενο, έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Η δε επίτευξη του συναισθήματος χαράς και ευτυχίας είναι κατά 40% προσωπική υπόθεση!

Έρευνα από το Χάρβαρντ έδειξε ότι το 60% της ευτυχίας μας καθορίζεται από τα γονίδια μας. Ωστόσο το 40% της ευτυχίας είναι στο χέρι μας, "επομένως ακόμα και αν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας ευτυχισμένο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να το αλλάξετε αυτό", αναφέρει ο Δρ Robert Waldinger ψυχίατρος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ο ίδιος μάλιστα είναι διευθυντής της μεγαλύτερης συνεχιζόμενης έρευνας για την ευτυχία, τη Μελέτη του Χάρβαρντ για την Ανάπτυξη των Ενηλίκων.

Η εν λόγω μελέτη του Χάρβαρντ αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρός δεσμός μεταξύ της ευτυχίας και των συγγενικών και φιλικών σχέσεων. Φαίνεται ότι οι προσωπικές επαφές δημιουργούν συναισθηματική ευεξία, γεγονός που βελτιώνει τη διάθεση ενώ στον αντίποδα, η απομόνωση την καταστρέφει, σύμφωνα με το Δρ. Waldinger.

Εξάλλου, καλό μάς κάνει η γενναιοδωρία και η προσφορά σε άλλους. Όπως έδειξε η ίδια επιστημονική εργασία, όσοι είναι άνθρωποι της προσφοράς νιώθουν πιο χαρούμενοι με τη δική τους ζωή. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με όσους διατηρούν την "παιδικότητά τους". Δηλαδή με όσους έχουν την τάση να γελούν εύκολα, να αγχώνονται λιγότερο συχνά με γεγονότα της καθημερινότητας και να ξεπερνούν τις δυσκολίες πιο γρήγορα.


Σχετικά Άρθρα