ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Από Σεπτέμβριο θα απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία της Ολλανδίας

27 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και τα "έξυπνα" ρολόγια θα απαγορευθούν σε μεγάλο βαθμό στις σχολικές τάξεις στην Ολλανδία από την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τους περισπασμούς και την έλλειψη προσοχής κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Οι συσκευές θα επιτρέπονται μόνο εάν αυτό είναι απαραίτητο, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μαθημάτων ψηφιακών δεξιοτήτων, για ιατρικούς λόγους ή για άτομα με αναπηρίες. «Αν και τα κινητά τηλέφωνα είναι συνυφασμένα με τις ζωές μας, δεν έχουν θέση στην τάξη», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Robbert Dijkgraaf.

Οι μαθητές πρέπει να μπορούν να συγκεντρώνονται και να τους δίνεται η ευκαιρία να μελετούν σωστά. Τα κινητά τηλέφωνα οδηγούν σε μια αναστάτωση, όπως δείχνει επιστημονική έρευνα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους μαθητές από αυτό, ανέφερε ο ίδιος. Η απαγόρευση είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου, των σχολείων και των σχετικών οργανισμών.

Τα σχολεία μπορούν να βρουν το δικό τους τρόπο να οργανώσουν την απαγόρευση, είπε ο Dijkgraaf, αλλά θα ακολουθήσουν νέοι νομικοί κανόνες εάν αυτό δεν αποφέρει αρκετά αποτελέσματα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, το BBC News μεταδίδει πως η κυβέρνηση είπε ότι εναπόκειται στο κάθε σχολείο να συμφωνήσει τους ακριβείς κανόνες με τους δασκάλους, τους γονείς και τους μαθητές - συμπεριλαμβανομένου του εάν θα ήθελαν να απαγορεύσουν πλήρως τις συσκευές από τα σχολεία.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να επανεξεταστεί στο τέλος του σχολικού έτους 2024/2025, για να διαπιστωθεί πόσο καλά είχε λειτουργήσει και εάν απαιτείται νομική απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από παρόμοια απόφαση της φινλαδικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το νόμο για να διευκολύνει τον περιορισμό της χρήσης τηλεφώνων στα σχολεία.

Τέλος, άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας και της Γαλλίας, έχουν επίσης ανοίξει τη συζήτηση απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


Σχετικά Άρθρα