ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανυπολόγιστα τα οφέλη του φιλιού

26 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Έρευνες δείχνουν ότι το φιλί μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ευεξία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychoneuroendocrinology έδειξε ότι το φιλί διεγείρει την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών και νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσης.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior αποκάλυψε ότι το φιλί σε μεγάλη συχνότητα σχετίζεται με μείωση των αντιληπτών επιπέδων στρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι έδιναν τακτικά φιλιά, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα στρες και υψηλότερη συνολική ικανοποίηση από τη σχέση τους.

Ακολουθούν 10 οφέλη του φιλιού:

1. Αυξημένη σεξουαλική διέγερση. Το φιλί μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη σεξουαλική δραστηριότητα, την αύξηση της επιθυμίας και την ενίσχυση της συνολικής σεξουαλικής διέγερσης.

2. Σύνδεση και ανάπτυξη οικειότητας. Το φιλί ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς και ενισχύει τα συναισθήματα οικειότητας, εμπιστοσύνης και σύνδεσης μεταξύ των συντρόφων.

3. Τόνωση μυών προσώπου. Η φυσική πράξη του φιλιού προϋποθέτει κινήσεις διάφορων μυών του προσώπου, οι οποίες μπορούν να τονώσουν και να συσφίξουν τους μύες του προσώπου με την πάροδο του χρόνου.

4. Επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Ένα παθιασμένο φιλί μπορεί να αυξήσει τους χτύπους της καρδιάς και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος.

5. Βελτίωση της διάθεσης. Η απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης κατά τη διάρκεια του φιλιού μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση και να συμβάλει σε συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας.

6. Μείωση του στρες. Το φιλί προκαλεί την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι οι φυσικές «ορμόνες της ευτυχίας» του σώματός μας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη χαλάρωση.

7. Ανακούφιση από τον πόνο. Το φιλί, σύμφωνα με έρευνες, πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά παυσίπονα και να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από πόνους μικρής έντασης.

8. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το φιλί συμβάλλει στην ανταλλαγή βακτηρίων, τα οποία μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσουν την αντίσταση σε ορισμένες λοιμώξεις.

9. Περιποίηση προσώπου και δέρματος. Όπως προαναφέρθηκε, ο φιλί περιλαμβάνει απαλές κινήσεις των χειλιών και μπορεί να διεγείρει τη ροή του αίματος στο δέρμα του προσώπου. Αυτή η αυξημένη κυκλοφορία μπορεί να βοηθήσει στη θρέψη του δέρματος, δίνοντάς του μια υγιή λάμψη και ενδεχομένως μειώνοντας την εμφάνιση των ρυτίδων.

10. Βελτιωμένη στοματική υγεία. Τέλος, το φιλί μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων και των σωματιδίων τροφής από το στόμα. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της στοματικής υγείας και στη δροσερή αναπνοή.


Σχετικά Άρθρα