ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανοίξτε στο τέρμα την μουσική και βελτιώστε την ψυχολογία σας

29 Μαΐου 2021, 08:00

images

Αποτελεσματική στην καταπολέμηση της μοναξιάς φαίνεται ότι είναι η δυνατή μουσική σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο James Cook στην Αυστραλία. Η μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Personality and Social Psychology Bulletin, προτείνει έναν ευχάριστο τρόπο για τη διαχείριση των αρνητικών αισθημάτων που γέννησε η καραντίνα.

Η έρευνα που συμπεριέλαβε 12 πειράματα σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους σε Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, έδειξε ότι τα υψηλά ντεσιμπέλ αποτελούν καταφύγιο για όσους αισθάνονται αποσυνάγωγοι, είτε πρόκειται για κάποια μουσική ή ακόμη και θορύβους παρασκηνίου, σε αντίθεση με όσους νιώθουν κοινωνικά αποδεκτοί.

«Οι δυνατοί θόρυβοι αποδεικνύονται μια αποτελεσματική καταπραϋντική κίνηση έναντι των ψυχολογικών επιπτώσεων της κοινωνικής αποξένωσης όπως ο κοινωνικός πόνος, αισθήματα θυμού, μοναξιάς και κακή διάθεση», ανέφερε ο Δρ Adam Wang  από το Πανεπιστήμιο James Cook. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προτίμηση ήχων υψηλής έντασης πιθανώς να μην οφείλεται μόνο σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως η επιθυμία για μεγαλύτερη αισθητηριακή απόλαυση, αλλά να εδράζεται σε μια ανάγκη για κοινωνική επαφή.

Ο ήχος δρα ως ένας διαμεσολαβητής μεταξύ των ανθρώπων, «αντανακλά τη φυσική και κοινωνική εγγύτητα με τους άλλους», αναφέρει ο Δρ Wang και επισημαίνει ότι η κοινωνικοποίηση προάγεται κυρίως στα πιο «ζωηρά» και έντονα περιβάλλοντα, οπότε γινόμαστε περισσότερο επικοινωνιακοί με τους φίλους και λιγότερο με τους ξένους.

«Γνωρίζουμε γιατί μεγάλη μερίδα των ανθρώπων αποφεύγει μέρη με δυνατές μουσικές λόγω ενόχλησης από την ηχορύπανση αλλά παραμένει ανεξερεύνητος τόπος γιατί κάποιοι άλλοι απωθούνται αντίστοιχα από τα ήσυχα περιβάλλοντα», κατέληξε ο Δρ Wang για τον οποίο η βολική και ανέξοδη θεραπεία της δυνατής μουσικής θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν για περιπτώσεις ασθενών σε νοσοκομεία, ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας ή και ανθρώπων σε μοναχικά επαγγέλματα είτε εν γένει απομονωμένων.

Σχετικά Άρθρα