ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνοιξε ο δρόμος για νέου τύπου θεραπείες σε ψυχικά πάσχοντες

07 Ιουλίου 2021, 10:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ εντόπισαν τμήμα του εγκεφάλου που ενώ στους περισσότερους ανθρώπους έχει αποστολή να "ερμηνεύει" τα σήματα που στέλνει το σώμα, σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές συμπεριφέρεται διαφορετικά. Όπως λένε οι ειδικοί, η ανακάλυψη αυτή ενδεχομένως θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η περιοχή αυτή του εγκεφάλου που ονομάζεται "ραχιαίος μέσος νησιωτικός φλοιός" παρουσιάζει διαφορετική δραστηριότητα σε άτομα με κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές άγχους. Σε ένα δηλαδή μεγάλο εύρος ψυχικών διαταραχών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Psychiatry και δείχνουν ότι η δραστηριότητα στον ραχιαίο μέσο νησιωτικό φλοιό θα μπορούσε να προκαλεί τις διαφορετικές ερμηνείες των σωματικών αισθήσεων στο πλαίσιο κάποιων ψυχικών διαταραχών. Εξηγεί δηλαδή γιατί αρκετοί ψυχικά πάσχοντες δεν έχουν καλή αίσθηση κορεσμού στο φαγητό με αποτέλεσμα να τρώνε συνεχώς...

"Οι περισσότεροι μπορούμε να ερμηνεύσουμε τα σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα, συνειδητοποιώντας ότι νιώθουμε κόπωση ή νευρικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στο πώς ο εγκέφαλος του καθένα ερμηνεύει αυτά τα σημάδια", εξηγεί η Δρ Καμίλα Νορντ από το Ερευνητικό Κέντρο Επιστημών Νόησης και Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η ίδια και οι συνεργάτες της συνδύασαν δεδομένα εγκεφαλικής απεικόνισης από προηγούμενες μελέτες και σύγκριναν διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία σε 626 ασθενείς με ψυχικές διαταραχές και 610 υγιείς συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου. Στόχος τους ήταν να δουν αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο στον εγκέφαλο ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες. Όπως φάνηκε, σε ασθενείς με διπολική διαταραχή, άγχος, βαριά κατάθλιψη, ανορεξία και σχιζοφρένεια, μέρος του εγκεφαλικού φλοιού που ονομάζεται ραχιαίος μέσος νησιωτικός φλοιός παρουσίαζε διαφορετική δραστηριότητα κατά την επεξεργασία σημάτων πόνου, πείνας και άλλων ερεθισμάτων.

Οι ερευνητές έκαναν μια δεύτερη ανάλυση και βρήκαν ότι ο ραχιαίος μέσος νησιωτικός φλοιός δεν αλληλοεπικαλύπτεται με περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή περιοχές που επηρεάζονται από την ψυχοθεραπεία, ανακαλύπτοντας έτσι ένα νέο στόχο για μελλοντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.


Σχετικά Άρθρα