ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανηδονία, αϋπνία και κόπωση τα σοβαρά συμπτώματα της κατάθλιψης

27 Ιουλίου 2020, 09:00

images

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η μελαγχολική διάθεση, η αδιαφορία για τον εαυτό μας, η άρνηση για να βιώσουμε οποιαδήποτε χαρά... Η ανηδονία είναι το ...τίποτα που αντικαθιστά όλα όσα μας ευχαριστούσαν και όλα όσα μας έδιναν χαρά.  

Μετά από αυτήν ακολουθούν η αϋπνία, οι διαταραχές της όρεξης, η ανεξήγητη κόπωση, η έλλειψη της λίμπιντο, η απελπισία αλλά και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι το 75% των ατόμων με κατάθλιψη παρουσιάζουν αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η καθυστερημένη έλευση του ύπνου, οι συχνές αφυπνίσεις ή το αθέλητο ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί. Επίσης, οι άνθρωποι με κατάθλιψη χάνουν την όρεξή τους ή τρώνε συνεχώς χωρίς να χορταίνουν. Και η διαρκής κόπωση συμπληρώνει την εικόνα τους οδηγώντας στην υποψία ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος υποφέρει από κατάθλιψη. 

Σε αυτό άλλωστε οδηγεί και η ανεξήγητη απώλεια της λίμπιντο ειδικά σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών, η αίσθηση ότι η ζωή του ακολουθεί μια πορεία χωρίς διεξόδους, οι ενοχές αλλά και τα ψυχοσωματικά.

Αυτά τα τελευταία συνίστανται σε ανεξήγητο αίσθημα παλμών, οι ενοχλήσεις στο στομάχι, τα εντερικά προβλήματα, οι πόνοι στο μυοσκελετικό χωρίς ευρήματα και άλλα προβλήματα. Δεν είναι σπάνιο εξάλλου να φτάνουν στα ιατρεία καρδιολόγων, γαστρεντερολόγων και ορθοπεδικών άνθρωποι που παραπονούνται για πόνους και τελικά να αποδεικνύεται ότι δεν έχουν κανένα σωματικό πρόβλημα καθώς αυτό που πάσχει είναι η ψυχή...


Σχετικά Άρθρα