ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνδρες: Μία κακή σχέση ισούται με λιγότερα χρόνια ζωής

11 Ιουλίου 2021, 09:00

images

Το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η διατροφή με πολλά λιπαρά, το αλκοόλ και η παχυσαρκία μπορούν να μειώσουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής μας. Αλλά μία κακή σχέση ζωής την οποία δεν σταματήσαμε εγκαίρως, μπορεί να κάνει όσο κακό επιφέρουν όλα τα παραπάνω μαζί! 

Η διαπίστωση αφορά κυρίως τους άνδρες για τους οποίους έγινε και η σχετική μελέτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ο παράγοντας που απειλεί τη μακροζωία τους όσο το κάπνισμα και η καθιστική ζωή είναι ένας «κακός» γάμος. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Medicine.

Οι Ισραηλινοί άνδρες που ήταν δυσαρεστημένοι με το γάμο τους είχαν 94% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο στη διάρκεια των τριών δεκαετιών του διαστήματος παρακολούθησης της έρευνας καθώς και 21% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία. Συγκριτικά ο αντίστοιχος κίνδυνος θανάτου από το κάπνισμα ανερχόταν σε 37% και από την καθιστική ζωή σε 21%.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνδρες που είναι δυσαρεστημένοι με το γάμο τους ίσως είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα όπως κατάθλιψη, ανησυχία και στρες, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Εξάλλου, είναι πιο πιθανό όπως εξηγούν οι ειδικοί, να επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση υιοθετώντας ανθυγιεινές επιλογές όπως η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Στην έρευνα συμμετείχαν 9000 άνδρες που παρακολουθήθηκαν για 32 χρόνια. 


Σχετικά Άρθρα