ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνδρες και γυναίκες αντιμετώπισαν διαφορετικά την καραντίνα

15 Οκτωβρίου 2021, 10:00

images

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που εξέτασε τις συμπεριφορές των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της καραντίνας η οποία επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας, έδειξε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Scientific Reports.

«Η ολική αναστολή του δημόσιου βίου λειτούργησε σαν ένα πείραμα παγκοσμίων διαστάσεων» ανέφερε ο ερευνητής Tobias Reisch από το Κέντρο Επιστήμης της Πολυπλοκότητας στη Βιέννη (CSH), το οποίο μελέτησε δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα 1,2 εκατ. Αυστριακών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις στη διάρκεια του lockdown απέκτησαν μεγαλύτερη διάρκεια αλλά πραγματοποιούνταν προς μικρότερο αριθμό ανθρώπων συγκριτικά με την προ πανδημίας εποχή.

Oι γυναίκες αναδείχθηκαν "πρωταθλήτριες" σε τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιμηκύνοντας τον χρόνο ομιλίας κατά 1,5 φορές στις κλήσεις προς γυναίκες και κατά 80% όταν μιλούσαν με άνδρες. Για τους άνδρες, καταγράφηκε διπλάσιος χρόνος τηλεφωνικής συνομιλίας με γυναίκες σε σύγκριση με πριν, ενώ η διάρκεια στις κλήσεις μεταξύ ανδρών αυξήθηκε κατά 66%.

Ο Δρ Georg Heiler επεσήμανε ότι δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των κλήσεων, ωστόσο η βιβλιογραφία των κοινωνικών επιστημών και στοιχεία από μικρές κυρίως έρευνες, δημοσκοπήσεις και συνεντεύξεις, υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες καταφεύγουν σε πιο ενεργητικές μεθόδους για τη διαχείριση του άγχους, όπως η επικοινωνία με άλλους.

Η έρευνα ανέδειξε επιπλέον διαφορές στον τρόπο που άνδρες και γυναίκες διαχειρίστηκαν τον κατ’ οίκον περιορισμό, με τους πρώτους να μην συμβιβάζονται εύκολα με την απομόνωση, σε αντίθεση με τις γυναίκες που περιόρισαν τις μετακινήσεις τους πιο εύκολα και για μεγαλύτερο διάστημα.

Ο πρόεδρος του Κέντρου CSH, Δρ Stefan Thurner, επικεντρώθηκε στη σημαντική δυνατότητα που προσφέρει η μελέτη στους φορείς λήψης αποφάσεων για τη χάραξη στοχευμένων πολιτικών και πραγματοποίηση των σωστών ενεργειών για την αντιμετώπιση κρίσεων αλλά και σε ευρύτερο πλαίσιο, προς τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας περισσότερο ισότιμης.

Σχετικά Άρθρα