ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανάγκη να αποφορτιστούμε από το άγχος των δυσάρεστων ειδήσεων

27 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Η Nilufar Ahmed, καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό The Conversation άρθρο που εξηγεί με ποιο τρόπο επηρεάστηκε ο εγκέφαλος και η ψυχολογία μας από την πανδημία και τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία...

Όπως λέει, ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος να εξετάζει το περιβάλλον για απειλές, έτσι ώστε να μας προστατεύσει από πιθανούς κινδύνους. Αυτό όμως με τη σειρά του μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν μικρό «εθισμό» στις κακές ειδήσεις, το φαινόμενο doomscrolling που ήδη έχουμε αναφέρει  σε παλαιότερο άρθρο.

Έρευνες μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και η σύντομη έκθεσή μας σε δυσάρεστες ειδήσεις μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους, μια κατάσταση που θα μπορούσε να γίνει μακροχρόνια. Επιπλέον, εδραιώνονται οι αρνητικές σκέψεις με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μια μόνιμα δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση. 

Εξάλλου, οι ειδήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να επιδεινώσουν την ψυχική υγεία καθώς τα βάσανα και ο εκτοπισμός των ανθρώπων εκεί, μάς κάνει να ταυτιζόμαστε και να λυπούμαστε για αυτούς. Αυτό το επιτείνουν οι προσωπικές ιστορίες που διαβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν τραυματισμούς και θανάτους.

Η Δρ Nilufar Ahmed προτείνει ορισμένους τρόπους για να προστατευτούμε:

Aναγνωρίστε τα συναισθήματά σας: Το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν χιλιόμετρα μακριά κι εσείς αισθάνεστε ανήσυχοι και αναστατωμένοι δε θα έπρεπε να σας κάνει να απορρίψετε αυτά τα συναισθήματα. 

Δώστε σημασία στα συναισθήματά σας: Μέσα από τις εικόνες του πολέμου, μπορεί να αναγνωρίσουμε με κάποιο τρόπο τις στιγμές που μείναμε αβοήθητοι ή ότι δεν είχαμε τον έλεγχο στα χέρια μας, στιγμές αβεβαιότητας, ακόμα και του χαμού δικών μας κοντινών προσώπων. 

Κάντε κάτι δραστικό: Βοηθώντας αυτούς που έχουν ανάγκη, μέσω κάποιας δωρεάς ή ακόμα και μέσω εθελοντικής προσφοράς, θα νιώσετε καλύτερα. Αυτή είναι η δράση του αλτρουισμού.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας: Ένα νόστιμο γεύμα, μια βόλτα στη φύση ή μια συνάντηση με φίλους θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε. Χρήσιμο είναι επίσης να αποφεύγετε να βλέπετε ειδήσεις νωρίς το πρωί μόλις ξυπνήσετε και το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Σχετικά Άρθρα