ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αν ξέρετε που πηγαίνετε και τι θέλετε να πετύχετε, είστε και πιο υγιείς

05 Ιουνίου 2020, 10:00

images

Όποιος έχει ένα σκοπό στην ζωή του και ζει ανάλογα με αυτά που θέλει να πετύχει, καταφέρνει με έναν τρόπο να είναι και πιο υγιής. Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές του Χάρβαρντ μελετώντας το ρόλο που παίζει "ο σκοπός της ζωής" για τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ζήτησαν από 1.042 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 65 έτη, να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το νόημα στη ζωή. Στην συνέχεια συνέκριναν τις απαντήσεις τους με στοιχεία που είχαν δώσει οι ίδιοι για την σωματική και ψυχική τους υγεία. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: Όσοι πίστευαν ότι είχαν βρει νόημα στη ζωή τους, είχαν και υψηλότερες βαθμολογίες σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας. Και όχι μόνο αυτό αλλά η γνωστική τους λειτουργία υπερτερούσε σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν βρει κάποιο νόημα στην ζωή.

Τι συμβαίνει τελικά; Οι ερευνητές λένε ότι το να μπορεί κανείς να διακρίνει στον ορίζοντα ένα νόημα που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωσή του, μπορεί να αυξήσει το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή του και παράλληλα να μειώσει το άγχος.

Ενώ η αδυναμία να βρούμε ένα σκοπό ή η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άγχους και άρα όλων των ασθενειών που πηγάζουν από αυτό.

Σχετικά Άρθρα