ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αν "χαζεύετε" στο κινητό για να χαλαρώσετε, ξανασκεφτείτε το

14 Αυγούστου 2021, 08:00

images

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας ανακάλυψαν ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνό τους για να χαλαρώσουν όταν κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά, δεν παρατηρούν μείωση στην πλήξη ή στην κόπωση που αισθάνονται. Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στο Royal Society Open Science.

Η εμφάνιση των "έξυπνων κινητών" έφερε κοινωνικές αλλαγές καθώς οι άνθρωποι πλέον δεν τα χρησιμοποιούν μόνο για να κάνουν κλήσεις και να στέλνουν μηνύματα, αλλά και για πολύ περισσότερα. Αδημοσίευτα στοιχεία, επίσης, υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα και με άλλους τρόπους, όπως για να περιορίσουν την πλήξη τους ή να μειώσουν το στρες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το έξυπνο κινητό τους για να κάνουν σύντομα διαλείμματα από τη δουλειά και εξετάζουν αν η συνήθεια αυτή πράγματι τους βοηθά να μειώσουν το στρες.

Οι επιστήμονες αξιοποίησαν τη βοήθεια 83 υποψηφίων για διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Radboud. Ο καθένας από αυτούς κλήθηκε να αναφέρει το επίπεδο πλήξης και κόπωσης κάθε ώρα κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Διέθεταν, επίσης, μια εφαρμογή στο smartphone τους που κατέγραφε τη χρήση του.

Συγκρίνοντας τη χρήση του τηλεφώνου με τα επίπεδα πλήξης και κούρασης που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη χρήση που έκαναν οι εθελοντές στο τηλέφωνό τους για να αντιμετωπίσουν τη βαρεμάρα ή την κούραση. Ανακάλυψαν ότι η χρήση του τηλεφώνου με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν ανακούφιζε τη πλήξη και την κούραση, αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις επιδείνωνε την κατάσταση. Μάλιστα οι εθελοντές που ανέφεραν ότι βαριούνται περισσότερο ή ήταν πιο κουρασμένοι από τους άλλους στη μελέτη δεν έκαναν μεγαλύτερα διαλείμματα με το smartphone τους από όσους έπλητταν λιγότεροι ή ήταν λιγότερο κουρασμένοι.


Σχετικά Άρθρα