ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλτσχάιμερ: 5 πτυχές της νόσου που λίγοι γνωρίζουν

09 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Η διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ και τα πρώιμα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού ή κοινωνική περιθωριοποίηση.

Το στίγμα και οι εσφαλμένες αντιλήψεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ φίλων και μελών της οικογένειας στα άτομα με Νόσο Αλτσχάιμερ. Ακολουθούν 5 πτυχές της νόσου που πρέπει να γνωρίζουμε, σύμφωνα με το Medical News Today:

Αυτονομία

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ, τουλάχιστον σε πρώιμο στάδιο, εξακολουθούν να είναι σε θέση να ζουν ανεξάρτητα και να συνεχίζουν να έχουν στόχους που θέλουν να επιτύχουν.

Οι φροντιστές και τα μέλη της οικογένειας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους παθόντες να σχεδιάσουν το μέλλον τους και να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής, καθώς η νόσος εξελίσσεται.

Μια διάγνωση δεν καθορίζει ένα άτομο

Το Αλτσχάιμερ δεν αλλάζει την προτίμηση του νοσούντος για δραστηριότητες ή σχέσεις. Τα άτομα με Αλτσχάιμερ συνεχίζουν να απολαμβάνουν σημαντικές καθημερινές δραστηριότητες της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων με φίλους και μέλη της οικογένειας, μέχρι τα τελευταία στάδια της ασθένειας.

Ο Δρ Peter Rabins, ομότιμος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, δήλωσε: «Στις πρώιμες φάσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ, πολλοί άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν το συνηθισμένο επίπεδο των κοινωνικών και προσωπικών τους αλληλεπιδράσεων. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, αυτό μπορεί να γίνει πιο δύσκολο εάν φίλοι και μακροχρόνιοι γνωστοί αποστασιοποιηθούν από το άτομο».

Διακύμανση συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να διαφέρουν από τη μια μέρα στην άλλη. Ορισμένες ημέρες, τα άτομα με Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και καλύτερη διάθεση.

Αντίθετα, το ίδιο άτομο μπορεί να εμφανίσει πιο σοβαρά συμπτώματα, που περιλαμβάνουν άγχος, ταραχή, ευερεθιστότητα και συνεχή επανάληψη λέξεων. Έτσι, τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ορισμένες συμπεριφορές θα μπορούσαν να είναι πέρα από τον έλεγχο των ασθενών και πρέπει να είναι υπομονετικοί μαζί τους.

Άρνηση

Η άρνηση είναι επίσης μια κοινή αντίδραση μεταξύ φίλων και μελών της οικογένειας ατόμων που διαγνώστηκαν πρόσφατα με Αλτσχάιμερ. Αυτή η άρνηση μπορεί να εκδηλωθεί ως σχόλια που υπαινίσσονται ότι το άτομο είναι πολύ νέο ή φαίνεται να «ζει κανονικά» για να διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ.

Πρώιμη εμφάνιση της νόσου

Αν και η Νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα νεότερα άτομα αντιπροσωπεύουν περίπου το 5%-10% των περιπτώσεων. Η εμφάνιση αυτής της ασθένειας σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών αναφέρεται ως πρώιμη έναρξη της νόσου.

Η αντίληψη ότι η νόσος αυτή είναι μια κατάσταση που επηρεάζει μόνο ηλικιωμένα άτομα μπορεί να κάνει τα νεότερα άτομα να αγνοήσουν τα συμπτώματά της και να καθυστερήσουν να αναζητήσουν την απαραίτητη βοήθεια.



Σχετικά Άρθρα