ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακόμα και η πείνα είναι ζήτημα ψυχολογίας...

29 Μαΐου 2023, 16:00

images

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι εικόνες λαχταριστών τροφίμων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και το αίσθημα του κορεσμού. Το μυστικό είναι οι επαναλήψεις προβολής της εικόνας. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Appetite.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Aarhus, με επικεφαλής τον Tjark Andersen, υποστηρίζει ότι μπορούμε να αισθανθούμε κορεσμό απλώς και μόνο κοιτάζοντας μία εικόνα με φαγητά, εάν επαναλάβουμε την προβολή της τουλάχιστον 30 φορές. 

Σύμφωνα με το Δρ Andersen, το να χορταίνουμε, χωρίς να τρώμε, στην πραγματικότητα είναι απολύτως φυσιολογικό. «Η όρεξη είναι στενά συνδεδεμένη με τη γνωστική αντίληψη», εξηγεί. Για παράδειγμα, αν φανταστούμε ότι γευόμαστε ένα νόστιμο φαγητό, η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου διεγείρεται, όπως και εάν όντως το είχαμε μπροστά μας και το τρώγαμε.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, ο Δρ Andersen και οι συνεργάτες του σχεδίασαν μια σειρά διαδικτυακών πειραμάτων, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες αντίκρισαν μια εικόνα ενός γλυκού. Ορισμένοι είδαν την εικόνα 3 φορές, άλλοι 30 φορές. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν δει την εικόνα περισσότερες φορές, ένιωθαν στη συνέχεια μεγαλύτερο κορεσμό. «Έπρεπε να δηλώσουν πόσα κομμάτια ήθελαν. Η ομάδα που είχε δει 30 φορές την εικόνα, επέλεξε μικρότερη ποσότητα», εξηγεί ο ερευνητής.

Ο Δρ Andersen υποστηρίζει τώρα ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να χρησιμεύσουν ως μια νέα μέθοδος ελέγχου της όρεξης. Αυτή η υπόθεση θα πρέπει, ωστόσο, να εξεταστεί με προσοχή, καθώς προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χιλιάδες εικόνες φαγητού του διαδικτύου συμβάλλουν στην ενίσχυση των ποσοστών παχυσαρκίας. Πρόκειται, επομένως, για ένα δίκοπο μαχαίρι, το οποίο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, με τη σωστή διαχείριση, θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των ανθρώπων.

Σχετικά Άρθρα