ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξύνεστε με νύχια για να ανακουφιστείτε; Λάθος κίνηση!

21 September 2020, 16:00

images

To "ξύσιμο" ίσως μας δίνει ανακούφιση όταν έχουμε "φαγούρα" σε κάποιο σημείο του δέρματος αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί βλάβες στο δέρμα και -αν έχουμε κάτι σοβαρό- μπορεί και να μας οδηγήσει σε προβλήματα. Αντί να χρησιμοποιήσουμε όμως τα νύχια μας, μπορούμε απλά να ακουμπήσουμε ή και να τρίψουμε λίγο την περιοχή με την παλάμη μας... 

Το άγγιγμα και μόνο της περιοχής που μας ενοχλεί, ενεργοποιεί ένα νευρικό μονοπάτι κατά του κνησμού, το οποίο θα δώσει τα σήματα της ανακούφισης στον εγκέφαλο. Αυτό φάνηκε σε έρευνα σε ποντίκια που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience.

Αυτό που λένε τώρα οι επιστήμονες είναι ότι ακόμα κι ένα ελαφρύ τρίψιμο, ένα απαλό άγγιγμα στην περιοχή του κνησμού (φαγούρας), μπορεί να προσφέρει την ανακούφιση που χρειαζόμαστε χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τα νύχια μας και να βάλουμε σε κίνδυνο την κοκκινίλα, το σπυράκι, την πληγή, το δάγκωμα από έντονο που μας προκαλεί την "φαγούρα". 

Για να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό, η ερευνητική ομάδα πυροδότησε το αίσθημα κνησμού σε ποντίκια, χορηγώντας υποδόρια ένα χημικό που προκαλεί κνησμό. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες την ηλεκτρική απόκριση του ραχιαίου κέρατος στο νωτιαίο μυελό, ενώ παράλληλα ακουμπούσε απαλά τα πόδια των ζώων. Κατά τη διαδικασία αυτή, αποδείχθηκε πως οι νευρώνες ανταποκρίνονταν πιο συχνά, ενώ η απόκριση ήταν λιγότερο συχνή μετά τη διακοπή του αγγίγματος.

Οι νευρώνες αυτοί ανταποκρίνονται τόσο στο άγγιγμα όσο και στο ξύσιμο, επομένως η αύξηση αντιστοιχεί στην αφή και όχι στην αυξημένη φαγούρα, ενώ η μείωση αντιστοιχεί στην ανακούφιση από τον κνησμό. Η ίδια μείωση θα μπορούσε να παρατηρηθεί και όταν η ομάδα διέγειρε άμεσα τους αισθητήριους νευρώνες κάτω από το δέρμα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το απαλό άγγιγμα ξεκινά μια αλληλουχία αντιδράσεων, ενεργοποιώντας τους αισθητήριους νευρώνες κάτω από το δέρμα που στη συνέχεια ενεργοποιούν συνδετικούς νευρώνες κατά του κνησμού στον νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα τη μειωμένη νευρική δραστηριότητα του ραχιαίου κέρατος και την ανακούφιση από κνησμό.

Και έτσι μπορούμε να ανακουφιστούμε χωρίς να βλάψουμε την υγεία και την ομορφιά του δέρματός μας.

Σχετικά Άρθρα