ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρησιμοποιούμε σωστά τα αντηλιακά προϊόντα προσώπου και σώματος

18 Μαΐου 2020, 16:00

images

Η αντηλιακή προστασία είναι κάτι παραπάνω από φροντίδα της ομορφιάς μας. Είναι κίνηση διαφύλαξης της υγείας μας και πρέπει να την παίρνουν πολύ σοβαρά τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες...

Καταρχάς τις πρώτες ημέρες της έκθεσής μας (με ηλιοθεραπεία) στον ήλιο, χρειαζόμαστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και σταδιακή έκθεση. Δηλαδή ηλιοθεραπεία 15-20 λεπτά τις πρώτες ημέρες και σταδιακά να την αυξήσουμε έστω και κάτω από ομπρέλα, όπου δεν προστατευόμαστε φυσικά από την ακτινοβολία του ήλιου αλλά μόνο από το θερμικό κάψιμο.

Όσοι έχουν λιπαρή επιδερμίδα, είναι καλό να επιλέγουν ένα αντηλιακό προϊόν oil-free. Το αντηλιακό έχει άλλη ρευστότητα όταν προορίζεται για το πρόσωπο και άλλη όταν προορίζεται για το σώμα. Επιλέξτε λοιπόν προσεκτικά.

Επίσης υπάρχουν ειδικά αντηλιακά για τα χείλη και τα μαλλιά. Ενώ σημαντικό ειδικά για τους άνδρες είναι να βάζουν αντηλιακό στους λοβούς των αυτιών, τον αυχένα και την κορυφή του κεφαλιού αν έχουν αραιωμένα μαλλιά.

Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι το αντηλιακό πρέπει να μπαίνει σε πρόσωπο και σώμα πριν βγούμε από το σπίτι και όχι όταν φτάσουμε στην παραλία. Και πρέπει να ανανεώνεται μετά από κάθε είσοδό μας στο νερό.

Η πρώτη εφαρμογή του αντηλιακού θα πρέπει να γίνει περίπου 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.

Η ηλιοθεραπεία από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα απαγορεύεται για τα παιδιά μέχρι 5 ετών και για τα άτομα όλων των ηλικιών με πολύ λευκή επιδερμίδα και ανοιχτόχρωμα μάτια. Αν θέλουν αυτά τα άτομα να βρίσκονται στην παραλία αυτές τις ώρες, πρέπει εκτός από το αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα, να φορούν λευκό μακό μπλουζάκι, λευκό καπέλο με γείσο και να παραμένουν -όταν δεν κολυμπούν- κάτω από σκιερή ομπρέλα.

Για τις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά υπάρχουν πιθανότητες ο ήλιος να  προκαλέσει πανάδες. Διαλέξτε ένα προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας και εμπλουτισμένο με συστατικά που εξισορροπούν την υπερπαραγωγή μελανίνης.

Και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι στο περσινό αντηλιακό που ανοίξαμε αλλά δεν χρησιμοποιήσαμε όλο, ο δείκτης προστασίας έχει ελαττωθεί και δεν προσφέρει την ίδια προστασία.

Μετά την ηλιοθεραπεία το καλύτερο είναι ένα δροσερό ντους, που θα απομακρύνει το υπολείμματα από το αντηλιακό και το αλάτι από τη θάλασσα. Μετά το ντους είναι χρήσιμο να απλώνουμε στο δέρμα μας μια ενυδατική λοσιόν.

Σχετικά Άρθρα