ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρόποι να ενταχθούν τα αρώματα σε ένα βιώσιμο κόσμο

24 Ιουνίου 2022, 16:00

images

Υπό το πρίσμα της μεγάλης πρόκλησης οικολογικού ανασχεδιασμού που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αρωμάτων, οι ειδικοί στις τάσεις και τις συσκευασίες, Pascale Brousse και Gérald Martines, επισκέφθηκαν την έκθεση Édition Spéciale by Luxe Pack στο Παρίσι για να προσφέρουν μια προεπισκόπηση της μελέτης τους, πλούσια σε αναλύσεις και εμπνεύσεις με στόχο να προειδοποιήσουν για τις επικείμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αρωμάτων.

Σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, «το άρωμα είναι ένα από τα πλέον συσκευασμένα προϊόντα στον κόσμο, με την πιο δυσμενή αναλογία δοχείου/περιεχομένου». Σε αυτήν την αποκλειστική μελέτη που διαρθρώνεται σε τέσσερα κεφάλαια, η Pascale Brousse, ιδρύτρια του Trend Sourcing Agency, και ο Gérald Martines, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων καινοτομίας συσκευασίας In Signes, παρέχουν "τροφή" για σκέψη για να αντιστρέψουν την τρέχουσα τάση και να κάνουν αυτή την κατηγορία προϊόντων να εισέλθει σε ένα νέο, βιώσιμο κόσμο.

«Η μελέτη έχει στόχο να προσφέρει λειτουργικά εργαλεία που βοηθούν στην κατανόηση του τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αρωμάτων βασιζόμενοι στην κοινωνιολογία και αντλώντας έμπνευση από εμπειρίες σε συναφείς τομείς», εξηγεί ο Gérald Martines.

Ως εισαγωγή, η Pascale Brousse κάνει μια ενημέρωση σχετικά με τη νοοτροπία αυτού του κλάδου. "Σήμερα, είναι σχεδόν ύποπτο να κυκλοφορείς ένα άρωμα που δεν προσφέρει τουλάχιστον ένα «βιώσιμο» χαρακτηριστικό. Ακόμη και οι πιο συμβατικές μάρκες και εταιρείες σύνθεσης έχουν αναθεωρήσει τις προσφορές τους ανάλογα", αναφέρει.

Ωστόσο, γι' αυτήν, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο προς μια νέα εποχή που ονομάζεται «Symbiocene age», μια εποχή συμβίωσης με τη φύση, σε αντίθεση με την τρέχουσα περίοδο που μερικές φορές ονομάζεται «Ανθρωπόκαινος».

«Η Ανθρωπόκαινος εποχή είναι η γεωλογική εποχή κατά την οποία ο άνθρωπος απέκτησε τη μνημειώδη δύναμη να τροποποιήσει την ίδια τη δομή του γήινου συστήματος, τη βιόσφαιρα, τους ωκεανούς, το κλίμα… Είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να διατηρηθεί και προκαλεί μη αναστρέψιμες ζημιές. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον τρόπο ζωής μας, ως αρπακτικά των φυσικών πόρων, και να μπούμε στην ''Symbiocene Age'', μια επερχόμενη εποχή όπου ο άνθρωπος θα ζούσε σε συμβίωση με τη φύση», λέει ο Gérald Martines.

Υπενθυμίζει επίσης ότι το πιο ρεαλιστικό εργαλείο οικολογικού σχεδιασμού είναι η εφαρμογή των 3Rs, με τη σωστή σειρά: Reduce, Reuse, Recycle - Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση. «Υπάρχει στην πραγματικότητα ένα τέταρτο R, το οποίο σημαίνει Άρνηση. Οι καταναλωτές είναι αυτοί που αποφασίζουν: Αν δεν πειστούν, θα αρνηθούν να αγοράσουν το προϊόν», προειδοποιεί ο Gérald Martines.



Σχετικά Άρθρα