ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις συμβουλές για υγιές δέρμα στη φάση προ της εμμηνόπαυσης

13 September 2022, 16:00

images

Πώς η προεμμηνόπαυση – ή «δεύτερη εφηβεία» όπως την ονομάζουν με διάθεση χιούμορ κάποιοι– επηρεάζει το δέρμα; Κατά την περίοδο αυτή, αδιαμφισβήτητα διαταράσσεται η ορμονική ισορροπία στον οργανισμό της γυναίκας. «Κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης, η οποία συχνά ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας των 40, τα οιστρογόνα αρχίζουν να μειώνονται και αυτό σημαίνει ότι οι ανδρικές ορμόνες - τεστοστερόνη και ανδρογόνα – αρχίζουν να κυριαρχούν», εξηγεί η Δρ Jo Mennie, πλαστικός χειρουργός, η οποία έχει επίσης διδακτορικό στη γυναικεία υγεία. «Αλλάζει την ισορροπία και μετά μπορείς να αρχίσεις να βλέπεις πράγματα, όπως η ακμή ή η ευαισθησία στο δέρμα», συμπληρώνει.

Πώς πρέπει, λοιπόν, να περιποιηθείτε το δέρμα σας σε αυτή την περίοδο; Ακολουθούν τρεις συμβουλές της Δρ Mennie που μίλησε στη Vogue:

Ιατρική φροντίδα δέρματος

Στα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, τα οιστρογόνα, όπως και το πάχος και η σφριγηλότητα του δέρματος μειώνονται. Μετά από αυτό το σημείο, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά περίπου 1% ετησίως. Όποιο και αν είναι το σύμπτωμα του δέρματος, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε χρησιμοποιώντας μια στοχευμένη προσέγγιση.

«Εάν, για παράδειγμα, κάποιος πάσχει από ακμή λόγω της αυξημένης παραγωγής σμήγματος από τους αδένες, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που συμβαίνει – θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα βακτήρια pacnes και να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε απολέπιση», αναφέρει. «Όμως το δέρμα στην εμμηνόπαυση είναι επίσης συχνά αρκετά ξηρό παράλληλα με το λιπαρό και ακνεϊκό, και τα περισσότερα προϊόντα που στοχεύουν στην ακμή είναι εξαιρετικά ξηρά». Το κλειδί, καταλήγει, είναι να βρούμε προϊόντα που έχουν τόσο ενυδατικά συστατικά, όσο και εκείνα που βοηθούν στη διαχείριση της υπερβολικής λιπαρότητας στο δέρμα.

Χρησιμοποιήστε ρετινόλη

Η ρετινόλη, είναι το καλύτερο συστατικό για την αύξηση του κολλαγόνου και αποτελεσματικά «αντιστρέφει μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Θα συνιστούσα επίσης να χρησιμοποιήσετε μια βιταμίνη C υψηλής αντοχής», αναφέρει η Δρ Mennie. «Είναι δύο βασικά συστατικά που έχουν καθιερωθεί στην επιστήμη και την έρευνα που θα αυξήσουν πραγματικά τα επίπεδα κολλαγόνου σας». Από την αύξηση του πάχους του δέρματος έως τη μείωση των λεπτών γραμμών, οι αρχάριοι με ρετινόλη, θα πρέπει να ξεκινούν με χαμηλή δόση και να αυξάνονται σταδιακά στη χρήση ισχυρότερων σκευασμάτων. Θα πρέπει επίσης, να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό καθώς το δέρμα της εμμηνόπαυσης είναι πιο ευάλωτο σε εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, θα βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω σημαδιών γήρανσης στο κοντινό μέλλον.

Δείτε έναν επαγγελματία

Η επίσκεψη σε ένα δερματολόγο ή έναν ειδικό περιποίησης δέρματος σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ζωής σας, είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το δέρμα όσο το δυνατόν πιο υγιές όσο μεγαλώνετε. Ακόμη κι αν δε συμβουλευόσασταν κάποιον επαγγελματία μέχρι τώρα, η Δρ Mennie επισημαίνει ότι είναι μια σημαντική στιγμή για να διασφαλίσετε ότι η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας λειτουργεί πραγματικά για εσάς.


Σχετικά Άρθρα