ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών και η πρόωρη γήρανση

23 Ιανουαρίου 2020, 16:05

images

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όρεγκον εξέτασαν την επίδραση του μπλε φωτός στις φρουτόμυγες και το αποτέλεσμα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging and Mechanisms of Disease, έδειξε ότι οι μύγες που περνούσαν τη μισή τους ημέρα εκτεθειμένες στο μπλε φως, παρουσίασαν σημαντικές βλάβες στον αμφιβληστροειδή τους και στους νευρώνες του εγκεφάλου τους, ενώ αντιμετώπισαν και κινητικές δυσκολίες.

Κάπως έτσι, μάθαμε ότι η έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ, του κινητού, της τηλεόρασης βλάπτει τα μάτια, επιδρά στον εγκέφαλο και τελευταία λέγεται ότι βλάπτει και το δέρμα μας. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια, τα ειδικά γυαλιά που φιλτράρουν την μπλε ακτινοβολία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Jaga Giebultowicz, το φυσικό φως είναι πολύ σημαντικό για τον κιρκαδικό μας ρυθμό, ο οποίος μεταξύ άλλων επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα, την παραγωγή ορμονών, την ανανέωση των κυττάρων, φυσικά τον ύπνο και τη διατροφή μας. Ωστόσο, το τεχνητό φως διαταράσσει αυτόν τον ρυθμό του οργανισμού μας.

«Η διαδεδομένη χρήση φωτισμού LED έχει οδηγήσει στη αυξανόμενη έκθεσή μας σε φως του μπλε φάσματος. Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται για αρκετό καιρό ώστε να γνωρίζουμε πώς επηρεάζει το προσδόκιμο όριο ζωής μας» επισημαίνει.


Σχετικά Άρθρα