ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το κάπνισμα μας γερνάει πρόωρα

21 Νοεμβρίου 2019, 16:05

images

Μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα αυξάνει την σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων που έχουν ως αποτέλεσμα να μην αιματώνουν επαρκώς το δέρμα. Αυτή η διαδικασία στερεί το δέρμα θρεπτικών συστατικών και τελικά ατροφεί, χάνοντας την λάμψη του.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η μακροχρόνια έλλειψη οξυγόνου από το δέρμα των καπνιστών, αυξάνει την δημιουργία ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι τοξικές και βλάπτουν τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA του δέρματος. 

Μελέτες επίσης έχουν εντοπίσει ότι οι συνεχείς κινήσεις που κάνουν οι μυς στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια του καπνίσματος, έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη ανάπτυξη ρυτίδων, ειδικά στην περιοχή γύρω από το στόμα,. Οι ρυτίδες αυτές λέγονται «ρυτίδες του καπνιστού». Μάλιστα είναι γνωστό ότι οι καπνιστές αναπτύσσουν πολλές φορές ταχύτερα ρυτίδες, σε όλο το πρόσωπο, σε σχέση με μη καπνιστές συνομηλίκους τους. Αλλά το δέρμα τους χάλάει παντού, και στο σώμα.

Επίσης, το κάπνισμα εξαντλεί το κολλαγόνο της επιδερμίδας και ταυτόχρονα λεπταίνει το δέρμα με αποτέλεσμα η καπνίστρια να έχει συνήθως λεπτότερο εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος, ενώ εμφανίζει σημάδια πρόωρης γήρανσης, με έντονες γραμμές και σημάδια.

Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει το ενδοκρινολογικό σύστημα πλήττοντας την εικόνα του σώματος, ειδικά του γυναικείου. Έρευνες δείχνουν ότι η αναλογία του γυναικείου σώματος αλλάζει ως προς τη μέση και τους γοφούς. 

Έτσι, παρότι μπορεί να μην έχουν πολλά κιλά, οι καπνίστριες έχουν κοιλιά και αδύνατα πόδια. Αυτό συμβαίνει επειδή, εξαιτίας της ορμονικής ανισορροπίας, αποθηκεύουν το λίπος σε αφύσικα για τη γυναίκα σημεία.

ΠΗΓΗ

MAYO CLINIC

Σχετικά Άρθρα