ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι χρώμα ρούχα μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος

08 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται αντιμέτωπος με ακραία υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα ρούχα που φοράμε είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διατηρηθούμε δροσεροί. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κατάλληλα ρούχα μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία στο σώμα κατά 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που μακροπρόθεσμα θα εξοικονομούσε σημαντικά ποσοστά ενέργειας και χρημάτων μειώνοντας μεταξύ άλλων τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Όσον αφορά το χρώμα, οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν λευκά ρούχα το καλοκαίρι επειδή το λευκό αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, αντί να απορροφά το φως, όπως το μαύρο.

Ωστόσο, αυτή η θεωρία γίνεται λίγο πιο περίπλοκη όταν αρχίζουμε να μιλάμε για το πάχος και την εφαρμογή των υφασμάτων, επειδή η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά προέρχεται και από το σώμα μας. Όταν λοιπόν αυτή η θερμότητα από το σώμα μας χτυπά τα λευκά ρούχα, αντανακλάται σε εμάς.

Το 1980 μελέτη για το γιατί οι Βεδουίνοι – ένας αυτόχθονος, ημινομαδικός λαός που κατοικεί σε περιοχές της ερήμου στην αραβική χερσόνησο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική – φορούν μαύρες ρόμπες στην έρημο, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στη θερμότητα ήταν η ίδια, είτε τα μέλη της φυλής φορούσαν μαύρες, είτε λευκές ρόμπες.

Τα μαύρα υφάσματα απορροφούν τη θερμότητα που εκπέμπεται από το σώμα, επομένως αυτό μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ψύξη του σώματός σας. Το μυστικό των Βεδουίνων είναι να φορούν φαρδιά μαύρα ρούχα, ειδικά αν φυσάει. Τα φαρδιά μαύρα ρούχα θερμαίνουν τον χώρο μεταξύ του υφάσματος και του δέρματος,  δημιουργώντας ένα ρεύμα αέρα προς τα πάνω.

«Η ποσότητα θερμότητας που αποκτά ένας Βεδουίνος που εκτίθεται στην καυτή έρημο είναι η ίδια είτε φοράει μαύρη είτε λευκό ρόμπα», σημειώνει η μελέτη. «Η πρόσθετη θερμότητα που απορροφήθηκε από τη μαύρη ρόμπα χάθηκε πριν φτάσει στο δέρμα», αναφέρει.

Έτσι, η εφαρμογή των ρούχων είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντική από το χρώμα. Ωστόσο, εάν πρόκειται να φορέσετε στενά ρούχα, τότε προτιμήστε το λευκό καθώς τα στενά δεν ενδείκνυνται για τις ζεστές ημέρες του χρόνου και πρέπει να τα αποφεύγουμε ειδικά τα μεσημέρια.


Σχετικά Άρθρα