ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι προκαλεί το αίσθημα κνησμού στις ραγάδες

02 Μαΐου 2024, 10:00

images

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί έχετε φαγούρα στις ραγάδες; Το δέρμα, στο σημείο όπου έχουν εμφανιστεί οι ραγάδες, είναι πιο λεπτό και πολύ πιο ευαίσθητο. Αυτό το καθιστά πιο πιθανό να ερεθιστεί από διάφορους παράγοντες. Ακολουθούν ορισμένες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν κνησμό στα σημεία που έχουν παρουσιαστεί ραγάδες...

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον σχηματισμό ραγάδων. Κατά τη διάρκεια της ταχείας αύξησης βάρους ή και της εφηβείας, ορμόνες όπως τα οιστρογόνα συχνά κάνουν το δέρμα να γίνεται πιο λεπτό και αφυδατωμένο. Αυτό συνήθως διευκολύνει τους υποκείμενους ιστούς να διαπεράσουν το μεσαίο στρώμα του δέρματος (το χόριο). Αυτές οι νεοσχηματισμένες ραγάδες, μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κνησμού, καθώς το δέρμα, ενόσω επουλώνεται, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αλλαγές.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση βάρους στις περισσότερες γυναίκες, ειδικά στις κοιλιακές περιοχές, τους γοφούς και τους μηρούς. Οι έγκυες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ραγάδων σε αυτά τα σημεία, στα οποία μπορεί προκληθεί να φαγούρα καθώς επουλώνονται. Μια άλλη αιτία για τις κνησμώδεις ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ένα εξάνθημα γνωστό ως κνησμώδεις, ερυθηματώδεις κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες (PUPPP). Αυτό το εξάνθημα δεν είναι επιβλαβές για το βρέφος ή την εγκυμονούσα, αν και μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά επίμονη κι ενοχλητική φαγούρα.

Ξηροδερμία

Η ξηροδερμία μπορεί να παρουσιαστεί εάν ο οργανισμός αφυδατωθεί. Οι ραγάδες συνήθως είναι αποτέλεσμα σοβαρής ξηροδερμίας. Επομένως, μπορεί να εμφανιστούν ραγάδες που να προκαλούν κνησμό, αν δεν ενυδατωθείτε.

Αλλεργίες και άλλες καταστάσεις

Τα άτομα με δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στο να εμφανίσουν ραγάδες που να συνοδεύονται από κνησμό, λόγω της ευαισθησίας του δέρματος.

Απότομη ανάπτυξη

Στους εφήβους που αναπτύσσονται γρήγορα ή σε άτομα που γυμνάζονται σκληρά και ενδυναμώνουν τους μύες τους, παρουσιάζονται επίσης αρκετά συχνά ραγάδες.

Ό,τι κι αν είναι αυτό που προκαλεί κνησμό στα σημεία όπου έχετε εμφανίσει ραγάδες, μπορείτε να τον καταπολεμήσετε με τοπική εφαρμογή ενυδατικής κρέμας ή λαδιών, διαρκή ενυδάτωση και αποφυγή των ζεστών ντουζ και  σαπουνιών που ξηραίνουν την επιδερμίδα.

Σχετικά Άρθρα