ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι προκαλεί την τριχόπτωση των φρυδιών

27 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση στα φρύδια, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών ανισορροπιών, της διατροφής και ορισμένων δερματικών παθήσεων. Ο προσδιορισμός της αιτίας της τριχόπτωσης στα φρύδια μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να βρει την καλύτερη θεραπεία, σύμφωνα με το Medical News Today.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να παρατηρήσουν αραίωση ή απώλεια μαλλιών που επηρεάζει το κεφάλι, τα φρύδια, τις βλεφαρίδες και άλλα σημεία.

Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένα τριχοθυλάκια σταματούν να παράγουν τρίχες και οι άξονες των μαλλιών γίνονται λεπτότεροι. Τα μαλλιά επίσης αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους, γίνονται άσπρα ή γκρίζα. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Ένας άλλος παράγοντας είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα. Οι αυτοάνοσες παθήσεις αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα δικά του κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιτεθεί σε υγιή κύτταρα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών, κηλίδες τριχόπτωσης ή διάχυτη πτώση μαλλιών.

Ακόμη, το φαγητό που τρώει ένα άτομο έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών του. Το σώμα χρειάζεται ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να δημιουργήσει υγιή μαλλιά.

Οι ακόλουθες διατροφικές ελλείψεις μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση στα φρύδια:

Ανεπάρκεια λιπαρών οξέων: Σύμφωνα με μελέτη του 2017, η έλλειψη λιπαρών οξέων - τα οποία υπάρχουν στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους - στο σώμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια τριχών στα φρύδια.

Ανεπάρκεια βιοτίνης: Ανεπάρκεια στη βιοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών και απώλεια τριχών στο σώμα. Αν και η βιοτίνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα ανάπτυξης μαλλιών, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της.

Ανεπάρκεια ψευδαργύρου: Έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει επίσης γενικά σε τριχόπτωση.

Επιπρόσθετα, ορισμένα φάρμακα προκαλούν απώλεια μαλλιών ως πιθανή παρενέργεια, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει τα φρύδια.

Τέλος, άλλοι, λιγότερο συχνοί παράγοντες τριχόπτωσης είναι οι εξής:

-Ακτινοβολία

-αμυλοείδωση

-σαρκοείδωση

-χημικά εγκαύματα

-ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

-σύφιλη

-νόσος του Χάνσεν (λέπρα).


Σχετικά Άρθρα