ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι προκαλεί τη ξηρότητα στα πόδια;

24 Αυγούστου 2023, 10:00

images

Τα πόδια μπορεί να εμφανίσουν υπερβολική ξηρότητα για διάφορους λόγους. Αλλά η κατανόηση των πιθανών αιτιών μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους υποκείμενους παράγοντες που συμβάλλουν στην ξηρότητα αυτή...

Δερματικές παθήσεις 

-Πόδι του αθλητή. Διαταράσσει τη φυσική ισορροπία υγρασίας και κάνει το δέρμα ξηρό και ξεφλουδισμένο στο κάτω μέρος των ποδιών και ανάμεσα στα δάχτυλα.

-Έκζεμα. Μπορεί να εμφανιστεί στα πόδια και να προκαλέσει ξηρότητα. Η πάθηση οδηγεί σε εξασθενημένο φραγμό του δέρματος, με αποτέλεσμα φαγούρα, υπερβολική απώλεια υγρασίας και ξηρό, ερεθισμένο δέρμα.

-Ψωρίαση. Επίσης μπορεί να επηρεάσει τα πόδια και να συμβάλει στην ξηρότητα. Ο επιταχυνόμενος μεταβολισμός των κυττάρων του δέρματος, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ψωρίαση.

-Διαβήτης, λόγω διαταραχής της λειτουργίας των νεύρων και μειωμένης κυκλοφορίας. Τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγή ιδρώτα και λιπαρότητας, οδηγώντας σε ξηρό δέρμα στα πόδια και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών όπως μολύνσεις.

-Νεφρική Νόσος. Μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και αφυδάτωση σε όλο το σώμα, επειδή τα νεφρά δεν φιλτράρουν αποτελεσματικά τα απόβλητα και τις τοξίνες από το σώμα, οδηγώντας σε ανισορροπίες σε υγρά και ηλεκτρολύτες. Η κακή λειτουργία των νεφρών, οδηγεί επίσης σε συσσώρευση τοξινών στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματος και να συμβάλει στην ξηρότητα των ποδιών.

Άλλοι παράγοντες που προκαλούν ξηρότητα στα πόδια

-Ξηρά ή θυελλώδη περιβάλλοντα μπορούν να στερήσουν από το δέρμα τη φυσική του υγρασία, οδηγώντας σε ξηρότητα και ξεφλούδισμα των ποδιών. Η χαμηλή υγρασία και οι ακραίες θερμοκρασίες, όπως ο κρύος καιρός ή η υπερβολική ζέστη, μπορούν να διαταράξουν περαιτέρω την ισορροπία στην υγρασία του δέρματος.

-Επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή οι υπάλληλοι λιανικής, μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη ροή αίματος στα πόδια, γεγονός που οδηγεί σε ξηρότητα.

-Επαγγέλματα που περιλαμβάνουν συχνή έκθεση στο νερό, όπως η αλιεία ή η ναυαγοσωστική, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ξηρά πόδια λόγω του επαναλαμβανόμενου μουλιάσματος και ξήρανσης του δέρματος.

-Το να φοράτε παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά στα πέλματά σας, μπορεί να προκαλέσει τριβή στο δέρμα των ποδιών σας, με αποτέλεσμα κάλους ή ξηρότητα.

-Η γήρανση προκαλεί φυσικές αλλαγές που μπορεί να συμβάλλουν στην ξηρότητα των ποδιών. Η μειωμένη ροή αίματος και ο βραδύτερος ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων σε ηλικιωμένα άτομα, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένα επίπεδα υγρασίας.

-Τέλος, ορισμένα σαπούνια μπορούν να συμβάλουν στην ξηρότητα των ποδιών, αφαιρώντας τα φυσικά έλαια που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα. Ιδιαίτερα τα σαπούνια που περιέχουν θειικά άλατα ή αρώματα, μπορούν να διαταράξουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, οδηγώντας σε ξηρότητα και ερεθισμό.



Σχετικά Άρθρα