ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η ροδόχρους ακμή και γιατί δεν πρέπει να μάς στενοχωρεί

15 Μαρτίου 2022, 16:00

images

Η ροδόχρους ακμή είναι μια κοινή αλλά παρεξηγημένη πάθηση που οι ειδικοί υπολογίζουν ότι επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο. Είναι μία νόσος χωρίς συγκεκριμένη θεραπεία και όσοι την έχουν, πρέπει συχνά να υπομένουν ένα σταθερό θεραπευτικό σχήμα, περιορισμούς στο τι τρώνε, πίνουν και πράττουν ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, έρχονται αντιμέτωποι και με την κριτική του περίγυρου.

Η πάθηση αυτή του δέρματος χαρακτηρίζεται από κοκκίνισμα του προσώπου που προκαλείται από διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία με μικρά εξογκώματα και κηλίδες, παρόμοια με την ακμή. Ορισμένες μαρτυρίες αναφέρουν ότι 1 στους 10 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχει από ροδόχρου ακμή.

Η Lex Gillies από το York, ήταν 21 ετών όταν διαγνώστηκε με ροδόχρου ακμή. Είναι blogger και πρέσβειρα του British Skin Foundation, έχει περάσει οκτώ χρόνια αναλύοντας τη σχέση της με τη ροδόχρου ακμή και υποστηρίζει ότι έχει μάθει να κατανοεί και να αποδέχεται το δέρμα της όπως είναι, αντί να το αντιμετωπίζει «ως εχθρό μου».

«Δεν ήθελα να κάνω κάτι που θα έκανε τους ανθρώπους να γυρίσουν και να με κοιτάξουν επειδή δεν ήθελα οι άνθρωποι να προσέχουν το δέρμα μου», δηλώνει. «Έβλεπα τη ροδόχρου ακμή μου ως αυτό το πράγμα το οποίο έπρεπε να παλέψω και να ξεπεράσω και ένιωθα ότι το δέρμα μου με απογοήτευε. Αλλά στην πραγματικότητα ήταν το δέρμα μου που προσπαθούσε απεγνωσμένα να με προειδοποιήσει για το γεγονός ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

Έχει γράψει εκτενώς για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ροδόχρους ακμή στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, λέγοντας ότι «ακόμα δεν είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».

Μάλιστα, η στάση της την έκανε σύμμαχο - αν και όχι για πολιτικούς λόγους - του βουλευτή Sir Edward Leigh, ο οποίος πάσχει από ροδόχρου ακμή και πρόσφατα μίλησε για την κακοποίηση που έχει δεχτεί ως αποτέλεσμα αυτού.

Ο βουλευτής του Gainsborough, Sir Edward, ο οποίος έθιξε την κακοποίηση κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Westminster Hall τον Ιανουάριο , είπε ότι είχε μάθει να δέχεται τα σχόλια σχετικά με την πάθησή του, αλλά κι ότι επίσης ανησυχεί για τον αντίκτυπο στις νεότερες γενιές και την υποστήριξη που έχουν στη διάθεσή τους. Γι΄ αυτό, έχει ζητήσει βελτιωμένη ψυχολογική υποστήριξη για άτομα με δερματικές παθήσεις.



Σχετικά Άρθρα