ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η διμεθικόνη και τι να προσέχουμε

26 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Η διμεθικόνη είναι ένα είδος σιλικόνης. Είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε πολλά καλλυντικά, όπως προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών, γιατί λειαίνει  τραχιές επιφάνειες και έχει βελούδινη υφή.

Η διμεθικόνη σχηματίζει επίσης ένα προστατευτικό φράγμα στο δέρμα, μειώνοντας την απώλεια υγρασίας και παρέχοντας κάποια προστασία από ερεθιστικούς παράγοντες ή αλλεργιογόνα.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η διμεθικόνη είναι ένα ασφαλές συστατικό με λίγες έως καθόλου παρενέργειες. Ωστόσο, ενώ είναι ασφαλές για τον άνθρωπο, έχει επιζήμια επίδραση στο περιβάλλον. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να αποφεύγουν τις σιλικόνες στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας για το λόγο αυτό.

Η διμεθικόνη, επίσης γνωστή ως πολυδιμεθυλσιλοξάνη, είναι μια ουσία που προέρχεται από τη σιλικόνη. Η σιλικόνη, με τη σειρά της,  προέρχεται από πυρίτιο, το οποίο είναι μια φυσική ένωση που υπάρχει σε άμμο, ψαμμίτη, γρανίτη και χαλαζία.

Οι κατασκευαστές παράγουν σιλικόνη θερμαίνοντας άμμο με άνθρακα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έως και 2.200°C (3.992°F). Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να ταξινομηθεί εάν είναι φυσικό ή εργαστηριακό συστατικό.

Πολλά καλλυντικά περιέχουν διμεθικόνη, η οποία αλλάζει την υφή των συνθέσεων ώστε να έχουν μια μεταξένια, βελούδινη αίσθηση. Είναι επίσης άοσμο, άχρωμο, υποαλλεργικό και μη φαγεσωρογόνο, που σημαίνει ότι έχει χαμηλό κίνδυνο να μπλοκάρει τους πόρους.

Η διμεθικόνη εμπεριέχεται σε πολλά προϊόντα, όπως:

-Ενυδατικές κρέμες.

-αντηλιακά,

-σαμπουάν και μαλακτικά,

-προϊόντα που ξεμπερδεύουν τα μαλλιά,

-προϊόντα αφαίρεσης ψειρών

μακιγιάζ, όπως primer και foundation,

-λιπαντικά.

Η διμεθικόνη έχει επίσης ιατρικές χρήσεις. Ορισμένα φάρμακα για τον μετεωρισμό ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να περιέχουν σιμεθικόνη, η οποία είναι ένα μείγμα πυριτικής γέλης και διμεθικόνης.

Οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά

Η διμεθικόνη έχει πολλές ιδιότητες που την καθιστούν χρήσιμη για προϊόντα δέρματος και μαλλιών. Συγκεκριμένα: Προστατεύει τα μαλλιά και το δέρμα: Η διμεθικόνη'' κάθεται'' στην κορυφή του δέρματος και των μαλλιών, σχηματίζοντας ένα προσωρινό φράγμα. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει κάποια προστασία από την επαφή με ερεθιστικά ή αλλεργιογόνα.

Διατηρεί την υγρασία: Σχηματίζοντας ένα φράγμα πάνω από το δέρμα, η διμεθικόνη μειώνει επίσης την ποσότητα νερού που χάνει το δέρμα.

Βελτιώνει την υφή: Η διμεθικόνη λειαίνει τις επιφάνειες γεμίζοντας τις σχισμές. Στα προϊόντα μαλλιών, η διμεθικόνη επικαλύπτει την επιδερμίδα της τρίχας, κάνοντάς την πιο λεία. Επίσης, καθιστά την υφή των προϊόντων πιο «ολισθηρή», επιτρέποντας την ευκολότερη εφαρμογή.

Χαρίζει ματ φινίρισμα: Τα Primer και οι ενυδατικές κρέμες για λιπαρές επιδερμίδες περιέχουν συχνά διμεθικόνη επειδή έχει ματ φινίρισμα. Η διμεθικόνη βοηθά επίσης στη σφράγιση της υγρασίας χωρίς την ανάγκη για βαρύτερα συστατικά, όπως έλαια και βούτυρα, τα οποία μπορεί να είναι φαγεσωρογόνα (μπορεί να μπλοκάρουν τους πόρους).


Σχετικά Άρθρα