ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι δείχνει το χρώμα και ο τόνος του δέρματός μας

26 Οκτωβρίου 2023, 16:00

images

Το δέρμα λέει πολλά για τον τρόπο ζωής μας και οι ανάγκες του, αλλάζουν συχνά. Οι αισθητικοί μπορούν με την πρώτη ματιά να βγάλουν συμπεράσματα για την υγεία του δέρματος, αφού για παράδειγμα, η ερυθρότητα, η υπερμελάγχρωση και ο ερεθισμός , μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής μας.

«Όταν ένας πελάτης έχει ανομοιόμορφο τόνο δέρματος ή υπερμελάγχρωση, αυτό μπορεί να υποδηλώνει έκθεση στον ήλιο, ορμονικές αλλαγές ή προηγούμενη βλάβη του δέρματος», είπε η Kimberly Currie, αισθητικός και ιδιοκτήτρια του Oui Glam Studio στο Πίτσμπουργκ. «Οι μαύρες κηλίδες μπορεί να υποδηλώνουν βλάβη από τον ήλιο, ενώ το μέλασμα (σκουρόχρωμο δέρμα), μπορεί να συνδέεται με ορμονικές διακυμάνσεις (όπως η εγκυμοσύνη).

«Μπορώ να καταλάβω αν οδηγείτε πολύ ή είστε περισσότερο συνοδηγός», είπε η Savannah Frommel, αισθητικός στο The Spa στο Selenite. «Αν κάποιος οδηγεί πολύ, παθαίνει μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο, ειδικά στην αριστερή πλευρά του προσώπου, επειδή αυτή είναι η πλευρά που εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως».

Η ίδια συνέχισε: «Αυτό το άμεσο ηλιακό φως διασπά το κολλαγόνο, με αποτέλεσμα βαθύτερες γραμμές και ρυτίδες σε εκείνη την πλευρά του προσώπου. Και, φυσικά, η έκθεση στον ήλιο, συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο σε αυτήν την πλευρά».

Για όσους έχουν ερυθρότητα δέρματος, η αιτία μπορεί να είναι λιγότερο σαφής. Σύμφωνα με τη Soyoki Abo, αισθητικό και ιδρύτρια του Abosoyoki στη Νέα Υόρκη, «Η ερυθρότητα … μπορεί να προκληθεί από προϊόντα, φάρμακα, ξηρότητα, βλάβες από τον ήλιο, ροδόχρου ακμή, ορμονικά προβλήματα και αλλεργίες».

Αν η Currie παρατηρήσει ερυθρότητα, ερεθισμό ή φλεγμονή όταν κοιτάζει το δέρμα ενός πελάτη, το/τη ρωτά ποια είναι τα καθημερινά προϊόντα περιποίησης δέρματός του/της, για να προσδιορίσει τη ρίζα του προβλήματος.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι παρατηρήσεις δεν είναι οριστικές διαγνώσεις», δήλωσε καταληκτικά η Currie. «Είναι απαραίτητη μια διεξοδική συζήτηση με έναν αισθητικό για την ακριβή αξιολόγηση και αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων του δέρματος».

Σχετικά Άρθρα