ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τελικά τα έλαια ενυδατώνουν το δέρμα;

19 Ιανουαρίου 2022, 16:00

images

Τι προσπαθούν να πουν οι εταιρείες όταν ισχυρίζονται ότι τα λάδια τους είναι ενυδατικά; «Τα λάδια αποτελούν μέρος της διαδικασίας ενυδάτωσης», εξηγεί ο χημικός καλλυντικών Vince Spinatto. «Επομένως, ενώ τα έλαια μπορούν να περιποιηθούν το δέρμα και τα μαλλιά, διατηρούν μόνο την περιεκτικότητα σε νερό - δεν προσθέτουν - πράγμα που σημαίνει ότι είναι εν μέρει μόνο ενυδατικά».

Για να έχετε την κατάλληλη ενυδάτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάτι παραπάνω από ένα λάδι. «Οι καταναλωτές θα πρέπει να αναζητούν προϊόντα που κάνουν και τα δύο: Να έχουν υγραντικά που μπορούν να προσελκύουν νερό και μαλακτικά που βοηθούν στη σφράγιση της υγρασίας», αναφέρει ο Ron Robinson, χημικός καλλυντικών, προσθέτοντας ότι μπορείτε να το πετύχετε με δύο τρόπους: Χρησιμοποιώντας ξεχωριστά προϊόντα για κάθε δράση ή προϊόντα που το κάνουν και τα δύο σε μια φόρμουλα.

Η φόρμουλα αυτή δεν θα είναι ποτέ μόνο ένα λάδι, αλλά μπορεί να είναι και άλλοι τύποι ενυδατικών - ειδικά γαλακτώματα. «Τα γαλακτώματα είναι τα καλύτερα και των δύο κόσμων», λέει η Krupa Koestline, συμπληρώνοντας τους συναδέλφους της. «Έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν στο δέρμα ενυδάτωση. Έτσι, για να διατηρήσετε το δέρμα και τα μαλλιά σας, φροντίστε να χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες και μαλακτικά που περιέχουν συστατικά με βάση το λάδι και το νερό."

Αν και ο δερματολόγος Δρ. Jeffrey Fromowitz δεν πιστεύει ότι τα λάδια προσώπου πρέπει να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές ενυδατικές κρέμες, πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος. «Τα έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μερικές μέρες την εβδομάδα, συνήθως το βράδυ μετά τον καθαρισμό, για να διατηρηθεί η επιφάνεια του δέρματος ενυδατωμένη και να βοηθήσουν να διατηρηθούν τα άλλα προϊόντα», συνιστά.

Η Koestline υποστηρίζει τη χρήση ενός λαδιού όχι μόνο επειδή έχει μακροχρόνια επίδραση στο δέρμα σε σύγκριση με τα ενυδατικά συστατικά, αλλά επειδή «πολλά έλαια είναι ειδικά ώστε να προσφέρουν ποικιλία από οφέλη». Αναφέρει, μάλιστα, ως τέτοια παραδείγματα τα έλαια καμέλιας, σπόρων τριανταφυλλιάς, σπόρων σταφυλιού και marula.

Επομένως, κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου όταν ψωνίζετε  το επόμενο λάδι προσώπου, σώματος ή μαλλιών: Αν και είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι πολλές μάρκες χρησιμοποιούν κακώς την "ενυδάτωση" για να περιγράψουν τα προϊόντα λαδιού τους, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα δεν κάνουν αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει ένα ποιοτικό λάδι. Προχωρήστε και δοκιμάστε ένα ενυδατικό λάδι, φροντίστε να ενυδατώσετε πρώτα το δέρμα σας με υγροσκοπικά συστατικά, ώστε το λάδι να σφραγίσει αυτήν την ενυδάτωση, και μπορεί να δείτε διαφορά!


Σχετικά Άρθρα