ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ταινία Μπάρμπι: Tο γαϊδουράγκαθο στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος

09 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Σε μία πρόσφατη συνέντευξή της στη Vogue, η Jasmine Vico, ειδικευμένη στην υγεία του δέρματος, η οποία συνεργάστηκε με το καστ της ταινίας Barbie, αποκάλυψε ότι ένα μέρος της ρουτίνας περιποίησης που καθιέρωσε για τη Margot Robbie και τους συνεργάτες της, περιλάμβανε την κατανάλωση τσαγιού από γαϊδουράγκαθο.

Με καταγωγή από τη Μεσόγειο, το γαϊδουράγκαθο είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται σε φυτικά φάρμακα εδώ και αιώνες. «Αυτό που κάποτε θεωρούνταν επεμβατικό, έχει τεράστιες θεραπευτικές ιδιότητες», δήλωσε η Δρ NavNirat Nibber, ND, ιατρική σύμβουλος στο AOR.

Ωστόσο, οι ευεργετικές δραστικές ενώσεις είναι «συγκεντρωμένες στους σπόρους, με μερικές σε καρπούς και τα φύλλα», εξήγησε. «Έτσι, το τσάι πρέπει να περιέχει τους σπόρους και όσο περισσότερο βράζουμε, τόσο πιο ισχυρά είναι τα ενεργά συστατικά».

Το γαϊδουράγκαθο απέχει πολύ από το πρώτο φυτό που ενσωματώθηκε σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, αλλά τα φυσικά συστατικά του ανταγωνίζονται εκείνα στις κρέμες και τους ορούς προσώπου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Μέσα στο φυτό υπάρχουν χιλιάδες ενεργές ενώσεις, μέταλλα και βιταμίνες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ερυθρότητα, η ακμή, οι ρυτίδες και η ξηρότητα.

Το κλειδί για την ιδιότητα που έχει το γαϊδουράγκαθο να τονώνει τη επιδερμίδα είναι τα αντιοξειδωτικά - συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και μοναδικού αντιοξειδωτικού που ονομάζεται σιλυμαρίνη. «Η σιλυμαρίνη είναι ένα φλαβονοειδές με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες», είπε η Δρ. Allison Leer, δερματολόγος και συνιδρυτής της Unity Skincare.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς «βοηθούν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών», είπε η ίδια. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που βλάπτουν τα κύτταρα του σώματος - και, όταν αυτό συμβαίνει στο δέρμα, αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια γήρανσης.

Εκτός από το ότι δρα ως αντιοξειδωτικό, η σιλυμαρίνη «μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα της υπεροξειδικής δισμουτάσης και άλλων ενζύμων στο σώμα», δήλωσε η Δρ Naana Boakye, MPH, FAAD, δερματολόγος. Η δισμουτάση υπεροξειδίου βρίσκεται φυσικά στο σώμα και δρα στοχεύοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Όσον αφορά τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της σιλυμαρίνης, αυτές «βοηθούν σε ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως ερυθρότητα ή ακμή», δήλωσε η Leer. Μάλιστα, μια μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η λήψη σιλυβίνης από το στόμα (αν και σε μορφή συμπληρώματος αντί για τσάι) για 8 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τα σημάδια της ακμής. Επιπλέον, η σιλυμαρίνη βοηθά επίσης το δέρμα μέσω του ήπατος.

Βοηθώντας στην αποκατάσταση και επιδιόρθωση των κυττάρων σε αυτό το όργανο, η σιλυμαρίνη μπορεί να «επηρεάσει έμμεσα το δέρμα βελτιώνοντας τον κυτταρικό κύκλο και υποστηρίζοντας την υγεία των κυττάρων του δέρματος», δήλωσε η Δρ Rahi Sarbaziha, ιατρός Αισθητικής με έδρα το Beverly Hills.


Σχετικά Άρθρα