ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα στρείδια και τα οφέλη τους στη βιομηχανία καλλυντικών

16 Ιουνίου 2022, 18:00

images

Πλούσια σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες, τα στρείδια είναι ένας σύμμαχος με χιλιάδες οφέλη για τη βελτίωση της λάμψης και της σφριγηλότητας του δέρματος, ακόμη και για την καταπολέμηση ορισμένων σημαδιών γήρανσης.

Η ιδέα για καλλυντικά με βάση τα στρείδια μπορεί να φαίνεται ακραία, παρότι η βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιεί ήδη ασυνήθιστα συστατικά. Στην πραγματικότητα, όπως το μπρόκολο ή τα κρεμμύδια, τα στρείδια προσφέρουν πολλά οφέλη στο δέρμα.

Οι εταιρείες καλλυντικών που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν ως συστατικά τα στρείδια αξιοποιούν κάθε μέρος τους, από τη σάρκα μέχρι το κέλυφος, διεκδικώντας ποικίλα νέων συστατικών που προωθούν την αντιγήρανση, τον βαθύ καθαρισμό, ωραιότερα μαλλιά, ακόμη και βελτίωση στην οδοντική υγεία.

Φόρμουλες με μορφή σκόνης

Η μάρκα φυσικών καλλυντικών Perlucine είναι μια από αυτές που έχουν αγκαλιάσει την ιδέα και χρησιμοποιούν ειδικά το κέλυφος του λευκού στρειδιού. Η συγκομιδή τους γίνεται με το χέρι στις παραλίες της Βρετάνης της Γαλλίας και στη συνέχεια, τα κελύφη των στρειδιών καθαρίζονται προσεκτικά πριν γίνουν σκόνη για να εμπλουτίσουν τις φόρμουλες διαφορετικών προϊόντων, από σκόνη καθαρισμού προσώπου μέχρι απολέπιση σώματος, χειροποίητα σαπούνια, σκόνη σαμπουάν και ακόμη και οδοντόκρεμα σε σκόνη.

Εκχύλισμα στρειδιού

Εν τω μεταξύ, η γαλλική μάρκα Edulis κυκλοφόρησε πρόσφατα μια σειρά καλλυντικών με εκχυλίσματα ελαίων στρειδιών ενθυλακωμένων σε άργιλο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις μοναδικές ιδιότητες του μαλακίου στο έπακρον. Δημιουργημένη στο Cap Ferret, αυτή η καινοτόμος σειρά ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ιδιότητες του στρειδιού από τη λεκάνη Arcachon, που ονομάζεται Ostrea Edulis.

«Έχουμε εξαγάγει φυσικά ενεργά στοιχεία που είναι θρεπτικά και τονωτικά για πιο σφριγηλή επιδερμίδα, πιο φρέσκια αίσθηση και ένα άμεσο αποτέλεσμα σύσφιξης που είναι ασφαλές για το δέρμα», εξηγεί η εταιρεία.

Τέλος, τα στρείδια μπορούν επίσης να μετατραπούν σε διάφορα υλικά προκειμένου να μειωθούν τα απόβλητα. 

Μέσω της ανακύκλωσης, μπορούν να μετατραπούν σε φυσικό λίπασμα, ακόμη και σε υλικό αφαλάτωσης για οικιακές συσκευές. Το ανθρακικό ασβέστιο από τα κελύφη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως βάση για τη δημιουργία εναλλακτικών βιώσιμων υλικών.



Σχετικά Άρθρα