ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρύζι: Ένα πανάρχαιο συστατικό ομορφιάς από την Ασία

12 Ιουλίου 2022, 16:00

images

Το ρύζι στην περιποίηση του δέρματος αποτελεί έμπνευση των κοινοτήτων της Νοτιοανατολικής Ασίας, με τους ντόπιους να μοιράζονται ανέκδοτα στοιχεία σχετικά με το πώς το ξέπλυμα του προσώπου και των χεριών τους με ρυζόνερο έχει οδηγήσει σε πιο απαλό, πιο νεανικό δέρμα. Υπάρχουν όμως επιστημονικά δεδομένα που να το υποστηρίζουν και πώς λειτουργεί πραγματικά; Η CJ Zhan-Shahani, ιδρύτρια της Forest Rhapsody Skincare, εξηγεί...

«Το ρύζι ως συστατικό ομορφιάς ήταν ιδιαίτερα βασικό μέρος της ανατροφής μου από τότε που ήμουν παιδί. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε πολλές ασιατικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα και μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Υπάρχουν πρώιμες καταγραφές γυναικών στην Ιαπωνία και την Κίνα που χρησιμοποιούσαν ρυζόνερο για να πλύνουν και να θρέψουν τα μαλλιά τους και άλλες καταγραφές για γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ζυμωμένο ρύζι ή κρασί ρυζιού ως συστατικό περιποίησης για να καταπραΰνουν και να φωτίσουν το δέρμα. 

Η οικογένειά μου θα χρησιμοποιούσε ρυζόνερο όχι μόνο για να πλύνει τα μαλλιά μας, αλλά και για να πλύνει το πρόσωπό μας. Οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείται για εμάς, θα χρησιμοποιηθεί για το πότισμα του κήπου – και ξέρω ότι ο κήπος μας δίνει μερικά από τα πιο ζουμερά λαχανικά και βότανα (ίσως υπάρχει κάποια σχέση και με αυτό!)-.

«Το ρύζι αποτελείται από 6%-8% πρωτεΐνη, και αυτό σχηματίζει ένα στρώμα μεμβράνης πάνω από το δέρμα, ενυδατώνοντας αποτελεσματικά και φροντίζοντας την επιδερμίδα. Περιέχει επίσης έναν πολυσακχαρίτη που ονομάζεται αμυλόζη που του δίνει αυτή την κολλώδη αίσθηση και, ενώ διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού έχουν διαφορετικό επίπεδο αμυλόζης, αυτή η ένωση διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο, δημιουργώντας ένα πρόσθετο ''φράγμα'' στο δέρμα. Ειδικά το εκχύλισμα πίτουρου ρυζιού έχει υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών ενώσεων, λιπαρών οξέων και πολυσακχαριτών και με το μοναδικό του χημικό προφίλ, έχει την ικανότητα να υποστηρίζει αντιοξειδωτικές δραστηριότητες στο δέρμα.

«Οι περισσότερες φόρμουλες περιποίησης δέρματος χρησιμοποιούν ρυζόνερο επειδή είναι πιο εύκολο να ενσωματωθεί σε μια φόρμουλα. Για παράδειγμα: Τόνερ ρυζιού και αποστάγματα ρυζιού. Χρησιμοποιούμε λάδι από πίτουρο ρυζιού στο Milk Ferment και πεπτίδια με βάση το ρύζι στο Barrier Warrior. Επιλέξαμε να παρασκευάσουμε πεπτίδια με βάση το ρύζι που προέρχονται από πρωτεΐνη ρυζιού. Αυτό το πεπτίδιο έχει αποδειχθεί κλινικά ότι υποστηρίζει την κυτταρική αναγέννηση και τη σύνθεση κολλαγόνου. Περιέχει επίσης διπεπτίδια και τριπεπτίδια, και επομένως είναι αρκετά μικρά ώστε να απορροφώνται εύκολα από το δέρμα για πιο ορατά αποτελέσματα».

«Όλοι οι τύποι δέρματος θα ωφεληθούν από το ρύζι, ειδικά εκείνοι που είναι πολύ ευαίσθητοι. Τούτου λεχθέντος, θα προειδοποιήσω τους καταναλωτές να μην προετοιμάσουν το δικό τους ρυζόνερο στο σπίτι, εκτός εάν γνωρίζουν την προέλευση του ρυζιού τους», καταλήγει.


Σχετικά Άρθρα