ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στην αντιηλιακή προστασία κατά την εμμηνόπαυση

29 Μαΐου 2022, 08:00

images

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση παρουσιάζουν διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν με προσοχή και συνέπεια ώστε να μεταβούν στη νέα φάση της ζωής τους υγιείς και ωραίες.

Η εμμηνόπαυση επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σύνολο του γυναικείου οργανισμού με την ορμονική ισορροπία να ανατρέπεται και καθώς τα χρόνια περνούν, να δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στη γυναίκα.

Όπως αναφέρει η κ. Δέσποινα Αρναούτογλου, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Master Αισθητικής Ιατρικής και μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση πρέπει να φροντίζουν περισσότερο το δέρμα τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε ό,τι αφορά το δέρμα, παρατηρείται έντονη αφυδάτωση η οποία ειδικά στο πρόσωπο, κάνει το δέρμα ευερέθιστο, προκαλεί αυξημένη τριχοφυΐα, δυσχρωμίες και όχι σπάνια την αποκαλούμενη «εμμηνοπαυσιακή ακμή». Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το δέρμα έχει ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης και πιο προσεκτικής φροντίδας, λοιπόν, ειδικά στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. 

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο για να την προστατέψει από εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος. Αλλά το αντηλιακό, είναι και το πιο σημαντικό αντιγηραντικό κι αυτό είναι σημαντικό να περάσει στη συνείδηση της σύγχρονης γυναίκας κάθε ηλικίας. Ειδικά όμως για τη γυναίκα στην εμμηνόπαυση, το αντηλιακό θα προστατέψει το ευαίσθητο δέρμα της από το οξειδωτικό stress που προκαλεί ο ήλιος. 

Η γιατρός αναφέρει ότι η έκθεση στον ήλιο αφυδατώνει το δέρμα και δίνει μια δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος. Για αυτό και το καλοκαίρι είναι αναγκαία η συχνή χρήση ενυδατικής κρέμας ή γαλακτώματος. Το δέρμα της γυναίκας μετά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης, γίνεται έτσι κι αλλιώς πιο στεγνό. Χάνει την υγρασία του και την ελαστικότητά του. Η απρόσεκτη ή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο θα επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα και θα έτσι το δέρμα θα γεράσει νωρίτερα.

Εξάλλου οι διαταραχές του δέρματος είναι συχνότερες σε αυτή την ηλικία με τις πανάδες χαρακτηριστικό παράδειγμα. Επειδή φεύγουν δύσκολα, το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του προσώπου, όπως επίσης και η χρήση καπέλου όταν πρόκειται η γυναίκα να μείνει κάτω από τον ήλιο για παραπάνω από μερικά λεπτά.


Σχετικά Άρθρα