ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόληψη και αντιμετώπιση των ραγάδων της εγκυμοσύνης

27 Οκτωβρίου 2020, 16:00

images

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα τεντώνεται και δημιουργούνται σχισίματα που στην αρχή μοιάζουν με κόκκινες γραμμές και στην συνέχεια με ουλές. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι και να περιοριστούν αλλά και να αντιμετωπιστούν μετά το πέρας της εγκυμοσύνης.

Οι ραγάδες εμφανίζονται στο 90% των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη αλλά δεν είναι το ίδιο πολλές, βαθιές και πλατιές σε όλες... Κάποια δέρματα είναι πιο ανθεκτικά, κάποιες κοιλίτσες πιο μικρές, και έτσι δεν αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. 

Παρόλα αυτά, σε επίπεδο πρόληψης μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα:

πρώτα από όλα, ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει στην κάθε έγκυο ένα ενυδατικό προϊόν που θα αγοράσει από το φαρμακείο και θα ενυδατώνει την κοιλίτσα που μεγαλώνει από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο της κύησης. 

Αλλά και σε επίπεδο διατροφής μπορεί να γίνει πρόβλεψη με την γυναίκα να τρώει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, σπόρους και ξηρούς καρπούς αλλά και να πίνει άφθονο νερό που θα κρατάει το δέρμα της ενυδατωμένο εκ των έσω.

Η σωστή διατροφή άλλωστε θα βοηθήσει και στη διατήρηση κανονικού βάρους στην εγκυμοσύνη, όπως άλλωστε συστήνουν και οι γυναικολόγοι που θέλουν να αποφύγουν την λήψη πάνω από 15 κιλά ενώ ιδανικά ζητούν να πάρει η γυναίκα συνολικά γύρω στα 10 εφόσον κυοφορεί ένα έμβρυο...

Στην πρόληψη των ραγάδων μπορεί να βοηθήσει επίσης η λήψη βιταμίνης Ε που περιέχεται στο ελαιόλαδο. Μάλιστα κάποιοι συστήνουν όχι μόνο να τρώει η έγκυος παρθένο ελαιόλαδο (σε λογικές ποσότητες) αλλά και να κάνει μασάζ με αυτό τις περιοχές του σώματος που "φουσκώνουν" λόγω της εγκυμοσύνης όπως είναι η κοιλιά, οι μαστοί και οι περιφέρειες. 

Όταν πια οι ραδάγες έχουν δημιουργηθεί, βοηθά το μασάζ με βούτυρο κακάο, με κρέμες που περιέχουν βιταμίνη  Ε και το αμυγδαλέλαιο πάντα αφού πρώτα η γυναίκα ζητήσει την άδεια του γιατρού της. 

Αλλά μετά το πέρας της εγκυμοσύνης και αφού περάσουν 2-3 μήνες και η γυναίκα αρχίσει να επανέρχεται σε κανονική ορμονική κατάσταση, μπορεί να ζητήσει βοήθεια από δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό που με ειδικά λέϊζερ βοηθούν πολύ στην μείωση του προβλήματος. Στο ίδιο βοηθά άλλωστε και ο χρόνος, αφού ένα χρόνο μετά τον τοκετό, οι περισσότερες ραγάδες έχουν γίνει εντελώς λευκές, κι αν δεν ήταν πολλές και μεγάλες, δεν αποτελούν πια σοβαρό αισθητικό πρόβλημα.

Σχετικά Άρθρα