ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο "γονιδιακή" είναι η ομορφιά στο πρόσωπο και το σώμα;

12 Ιουνίου 2020, 16:00

images

Η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ότι τα γονίδια παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Το βλέπουμε στο δρόμο που περπατούν μια μητέρα με την κόρη της και έχουν τα ίδια μακριά, αδύνατα πόδια και οι δύο, την ώρα που ένα άλλο ζευγάρι μάνα και κόρη έχουν το ίδιο χαμηλό ύψος και μεγάλες περιφέρειες... Πολλοί άνθρωποι δε, έχουν τόσο "βεβαρημένη" κληρονομικότητα, ώστε όσο κι αν προσέξουν την διατροφή τους και άλλες συνήθειες, ελάχιστα μπορούν τελικά να επέμβουν σε αυτό που η φύση προνόησε για αυτούς. Πλην όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος...

Το παράδειγμα δίνουν πολλοί αθλητές... Ενώ προέρχονται από γονείς με βαριά διάπλαση, εκείνοι ξεχωρίζουν από όλη την οικογένεια. Αυτό που επιδρά σε αυτούς είναι η ενασχόληση με την άθληση από την παιδική ηλικία οπότε το σώμα έχει την δυνατότητα σε ένα βαθμό να "υπερβεί" τις γονιδιακές καταβολές και να γίνει πιο αδύνατο, με αυξημένη μυική μάζα και ελάχιστο λιπώδη ιστό.

Ένα άλλο παράδειγμα δίνουν γυναίκες που προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες στις οποίες η μητέρα δεν είχε τα μέσα να προσέχει τον εαυτό της, ενώ οι κόρες πρόκοψαν και έχουν άλλες δυνατότητες... Εκεί μπορεί να βλέπεις τη μητέρα 50 ετών να δείχνει σαν ηλικιωμένη στα 70 της, και την κόρη στα 30 της να είναι σαν κοριτσάκι...

Αντιστρόφως, υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν γονείς με αρκετά νεανικό δέρμα και ωραίο σώμα, αλλά οι ίδιοι επέλεξαν να κάνουν καταχρήσεις, να πίνουν πολύ αλκοόλ, να παίρνουν ναρκωτικά ή να τρώνε και να καπνίζουν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα η μητέρα και ο πατέρας να είναι πιο ...ωραίοι από το γιο και την κόρη!

Ποια είναι λοιπόν η τελική απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε; 

Ναι, τα γονίδια παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο αλλά πάντα έχουμε ένα περιθώριο επέμβασης και επιλογής! Αν το θέλουμε πολύ, μπορούμε να τρώμε υγιεινά και λίγο ώστε να είμαστε πιο αδύνατοι. Αν η μητέρα μας έχει ένα τοπικό παχάκι σε κάποιο σημείο που κληρονομήσαμε και εμείς, μπορούμε να το αφαιρέσουμε με λιποαναρρόφηση από τα νεανικά μας χρόνια. Αν οι γονείς μας έχουν την τάση να χαλαρώνουν, επιλέγουμε να γυμναζόμαστε τακτικά. Κι αν το δέρμα τους έπαθε πανάδες, φροντίζουμε να βάζουμε στο δικό μας δέρμα αντηλιακή προστασία χειμώνα και καλοκαίρι. 

Πάντως αποδεχόμαστε την φύση μας αλλά δεν παραδίνουμε τα όπλα χωρίς καμία αντίσταση!

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα