ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα πρότυπα ομορφιάς;

24 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

Η απάντηση είναι "τα επηρεάζουν πολύ" με την προϋπόθεση ότι κάποιος είναι μέτριος ή δεινός χρήστης τους. Διότι αν δεν ασκούσαν επιρροή, δεν θα είχε "γεννηθεί" το ...επάγγελμα του ή της influencer!

Χιλιάδες νέοι άνθρωποι στο δυτικό κόσμο δηλώνουν influencers. Η δουλειά τους είναι να φωτογραφίζονται με συγκεκριμένα προϊόντα ή να κάνουν συγκεκριμένες δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να προωθήσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία επί πληρωμή. Αρκετοί είναι απλά φαντασιόπληκτοι και νομίζουν ότι ασκούν κάποια επιρροή... Κάποιοι άλλοι όμως έχουν πελάτες που τους πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για να κάνουν μία δημοσίευση καθώς έχουν πολλούς "followers", δηλαδή άτομα που τους ακολουθούν και επηρεάζονται από αυτούς. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν και τα πρότυπα ομορφιάς. 

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι οι περισσότεροι που κάνουν αυτό το "επάγγελμα" είναι νέοι, χωρίς ιδιαίτερες σπουδές ή άλλο συγκεκριμένο επάγγελμα, το πρότυπο που προωθείται σε γενικές γραμμές είναι ότι αρκεί ένα συμπαθητικό πρόσωπο και η πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή και το κινητό μας για να πετύχουμε επαγγελματικά! Ομοίως, προβάλλεται ως ανάγκη να δείχνουμε νέοι, ξεκούραστοι, περιποιημένοι και χαρούμενοι...

Η ομορφιά σε επίπεδο αληθινών γυναικών που ζουν κανονικές ζωές και έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μπαίνει στο περιθώριο σαν κάτι μη υπαρκτό. Ως πραγματικότητα παρουσιάζεται μία ιδεατή, εξιδανικευμένη και εν πολλοίς φανταστική κατάσταση που όμως ασκεί επιρροή σε νέα κορίτσια και αγόρια και αλλάζει τα πρότυπα.

Αποστολή και υποχρέωση των μεγαλύτερων είναι να συζητήσουν τα θέματα αυτά με τα νεότερα μέλη των οικογενειών τους ώστε να τα "προσγειώσουν" στην πραγματικότητα και να τους ηρεμήσουν που οι ίδιοι δεν είναι πλούσιοι στα 20 χρόνια τους, δεν έχουν πάντα τέλεια μαλλιά και το δέρμα τους έχει ακμή...

Σχετικά Άρθρα