ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιότητα νερού και ομορφιά

05 Μαρτίου 2024, 16:00

images

Έχετε παρατηρήσει ποτέ μια αλλαγή στον τρόπο εμφάνισης και αίσθησης της επιδερμίδας ή των μαλλιών σας όταν κάνετε ντους σε άλλο μέρος εκτός από το σπίτι σας; Η επιστημονική έρευνα και οι δοκιμές στο νερό στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχουν ενδείξεις ότι το νερό με το οποίο κάνουμε ντους μπορεί να περιέχει ρύπους που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του δέρματος, των μαλλιών μας και ενδεχομένως τη γενική μας υγεία, ιδιαίτερα σε σχέση με την ποσότητα χλωρίου στο νερό από κοινού με άλλα βακτήρια, χημικά και ορυκτά.

Η επιστήμονας Angela Stiegler υπογράμμισε ότι «αν και το νερό που φτάνει στο σπίτι σας από το τοπικό σας δίκτυο είναι ασφαλές για κατανάλωση, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα σύστημα φιλτραρίσματος στο σπίτι μπορεί να είναι ευεργετικό για το δέρμα και τα μαλλιά σας, επειδή ορισμένες πηγές νερού, έχουν περισσότερη «σκληρότητα» από άλλα. Το σκληρό νερό περιέχει περισσότερα μέταλλα ασβεστίου και μαγνησίου από το «μαλακό» νερό».

Σύμφωνα με την Tasha Stoiber, επικεφαλής επιστήμονας στην Environmental Working Group (EWG) που ερευνά τους ρύπους στο νερό, «Το σκληρό νερό ή το νερό που περιέχει υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου ή μαγνησίου, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα δέρματος ή να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο".

Σε μια προηγουμένως αναφερθείσα ιστορία της HuffPost, ο Δρ Brandon Kirsch, δερματολόγος στο Kirsch Dermatology στη Νάπολη της Φλόριντα, επιβεβαίωσε ότι το σκληρό νερό «μπορεί να έχει αισθητικά και δερματολογικά αποτελέσματα, όπως ξηρότητα μαλλιών και δέρματος ή επιδείνωση καταστάσεων όπως το έκζεμα. Το χλώριο και τα μεταλλικά στοιχεία του σκληρού νερού μπορούν επίσης να αφαιρέσουν τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά σας, αφήνοντάς τα να φαίνονται θαμπά, και ειδικότερα το χλώριο μπορεί να κάνει τα βαμμένα μαλλιά να ξεθωριάζουν πιο γρήγορα».

Το σκληρό νερό μπορεί να κάνει τα σαμπουάν, τα μαλακτικά και τα καθαριστικά «λιγότερο αποτελεσματικά και να αντιδρά με αυτά τα προϊόντα για να σχηματίσει συσσώρευση ορυκτών, που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ορισμένων ανθρώπων», κατέληξε η Stiegler. «Θα παρατηρήσετε ότι, αν διαθέτετε σκληρό νερό στο σπίτι, δεν μπορείτε να κάνετε τόσο αφρό με το σαμπουάν και τα καθαριστικά και τα μαλλιά ή το δέρμα σας δεν είναι τόσο καθαρά».

Σχετικά Άρθρα