ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Parabens: Ορισμένοι τύποι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου μαστού

19 Ιουλίου 2022, 16:00

images

Στις ΗΠΑ, οι μαύρες γυναίκες έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού από τις λευκές γυναίκες. Οι μαύρες γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κάτω των 40 ετών. Αυτό οφείλεται στη κακή οικονομική κατάσταση και τη μη έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και σε κάτι ακόμα που πρέπει να προσέχουμε όλοι: Τα συστατικά πολλών καθαριστικών σώματος και προϊόντων ομορφιάς που καταγράφονται στις συσκευασίες ως parabens...

Η έκθεση σε ενώσεις γνωστές ως parabens, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών και προσωπικής περιποίησης, έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι περισσότερες από τις σχετικές μελέτες, ωστόσο, αφορούσαν κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το να γνωρίζουμε πώς τα parabens επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού στις μαύρες γυναίκες θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη συστάσεων δημόσιας υγείας που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε αυτή την ομάδα γυναικών.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ερεύνησαν πώς τα parabens επηρεάζουν την ανάπτυξη των κυτταρικών γραμμών καρκίνου του μαστού. Διαπίστωσαν ότι, ενώ τα parabens αύξησαν την ανάπτυξη μιας κυτταρικής σειράς καρκίνου του μαστού σε μία μαύρη γυναίκα, αυτό δε συνέβη σε μία λευκή γυναίκα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αντιμετώπισαν δύο κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού – μιας γυναίκας από τη Δυτική Αφρική και μίας με ευρωπαϊκή καταγωγή - με μεθυλπαραμπέν (MP), προπυλοπαραμπέν (PP) ή βουτυλοπαραμπέν (BP).

Αντιμετώπισαν επίσης τις κυτταρικές σειρές με έναν υποδοχέα οιστρογόνου για να δουν εάν τυχόν καταγεγραμμένες επιδράσεις προκλήθηκαν από τα οιστρογόνα. Στο τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το BP αύξησε τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων στη γυναίκα με καταγωγή Δυτικής Αφρικής αλλά όχι στη γυναίκα με ευρωπαϊκή καταγωγή.

Βρήκαν επίσης ότι το BP και το PP, αλλά όχι το MP, αύξησαν την έκφραση των ρυθμιζόμενων από οιστρογόνα γονιδίων και στις δύο κυτταρικές σειρές, υποδηλώνοντας ότι τα αποτελέσματά τους μπορεί να προκαλούνται από τα οιστρογόνα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα προκαταρκτικά πειράματα υποδηλώνουν ότι τα parabens προάγουν την ανάπτυξη και στις δύο κυτταρικές σειρές, με δυνητικά μεγαλύτερη επίδραση σε εκείνες της δυτικής αφρικανικής καταγωγής.


Σχετικά Άρθρα