ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ομορφιά του δέρματος: Έξι τρόποι να απαλλαγούμε από τα μαύρα στίγματα

16 Δεκεμβρίου 2019, 10:10

images

Όλες οι γυναίκες μισούν τα μαύρα στίγματα στη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο. Ειδικά δε αυτές που έχουν πιο μελαχρινό και λιπαρό δέρμα, δίνουν "μάχη" από την εφηβεία τους με τα ενοχλητικά και αντιαισθητικά μαύρα στίγματα που κλείνουν τους πόρους και με τον καιρό τους κάνουν να δείχνουν μεγαλύτεροι ακόμα και όταν έχουμε κάνει καθαρισμό. Υπάρχουν όμως πολλές πρακτικές λύσεις...

Καταρχάς δεν είναι σωστό χωρίς να έχουμε γνώσεις και ειδικά προϊόντα να πατάμε με βρώμικα χέρια -και ειδικά νύχια- τα σημεία που έχουν τα στίγματα. Ειδικά δε αν η επιδερμίδα μας έχει ακμή, αυτό είναι 100% απαγορευτικό καθώς τα άτομα με ακμή πρέπει να τα φροντίζει δερματολόγος ή εξειδικευμένη αισθητικός μετά από οδηγίες του δερματολόγου.

Για τις υπόλοιπες, ισχύουν τα παρακάτω: 

Πρώτον μαζεύουμε πίσω τα μαλλιά, πλένουμε καλά τα χέρια, τα δάχτυλα και εσωτερικά τα νύχια μας με αντισηπτικό σαπούνι και περνάμε ένα βαμβάκι με λοσιόν πάνω από το δέρμα να καθαρίσει καλά η επιφάνειά του. Στη συνέχεια, βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και καθόμαστε από πάνω -χωρίς να καούμε- όσο κοντά αντέχουμε λίγα λεπτά για να ανοίξουν οι πόροι. Τέλος, μπορούμε να πατήσουμε μαλακά με τους δείκτες των χεριών, διακεκομμένα και από διάφορα σημεία γύρω- γύρω, τα μεγαλύτερα στίγματα που βγαίνουν εύκολα ώστε να πεταχτούν έξω. Τα μικρότερα δεν πρέπει να προσπαθήσουμε χωρίς την βοήθεια ειδικού επειδή κινδυνεύουμε να τραυματίσουμε την επιδερμίδα.

Ένας άλλος τρόπος, είναι να ακολουθήσουμε τις αρχικές οδηγίες και μετά αντί να πατήσουμε τα στίγματα να βγουν, να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό προϊόν για στίγματα εν είδη μάσκας ομορφιάς -ανάλογο με το δέρμα μας είτε για λιπαρά είτε για μεικτά δέρματα καθώς τα ξηρά σπανίως έχουν στίγματα-. Κατάλληλες θεωρούνται οι μάσκες με άργυρο αλλά και πολλές άλλες.

Ένας άλλος μακροπρόθεσμος τρόπος να μην αποκτούμε πολλά στίγματα είναι να χρησιμοποιούμε προϊόντα με ρετινόλη και βέβαια να καθαρίζουμε πρωί και βράδυ το δέρμα μας με λοσιόν για λιπαρά δέρματα. Τις κρέμες με ρετινόλη ωστόσο χρησιμοποιούν συνήθως οι γυναίκες μετά τα 30 έτη.

Προϊόντα με σαλικιλικό οξύ (ασπιρίνη) επίσης βοηθούν πολύ στην απαλλαγή από τα μαύρα στίγματα. Αλλά αυτά θα τα βρείτε μάλλον σε ινστιτούτα αισθητικής.

Ομοίως, στα ινστιτούτα αισθητικής αλλά φυσικά και στα ιατρεία δερματολόγων και πλαστικών χειρουργών εφαρμόζονται ειδικές μέθοδοι καθαρισμού με ένζυμα ή και με λέϊζερ.

Πολύ κατάλληλα τόσο στην αφαίρεση των στιγμάτων όσο και στην πρόληψη ώστε να μην δημιουργούνται ευθύς εξ αρχής είναι τα προϊόντα σκραμπ προσώπου. Η χρήση τους δεν πρέπει να γίνεται με βίαιο τρόπο, όχι πιο συχνά από δυο φορές το μήνα και αμέσως μετά πρέπει να απλώνουμε στο δέρμα μια ενυδατική κρέμα.

ΠΗΓΗ

Internation Journal of Dermatology



Σχετικά Άρθρα