ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ομορφιά και υγεία ή φωτογήρανση και λοιμώξεις;

14 Αυγούστου 2023, 16:00

images

H έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή, ακόμη και επικίνδυνη για το δέρμα και την υγεία γενικά. Στις ήδη γνωστές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, μία νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει μία ακόμη: Οι σύντομες αποδράσεις στην παραλία για να μαυρίσετε, είναι πιθανό να διαταράξουν το μικροβίωμα του δέρματος και να αυξήσουν την ευαισθησία σε λοιμώξεις. Τα συμπεράσματα αυτά δημοσιεύονται στο Frontiers in Aging.

Η ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι το μαύρισμα κατά τη διάρκεια των διακοπών επηρεάζει βραχυπρόθεσμα αρνητικά την ποικιλομορφία της βακτηριακής σύνθεσης του δέρματος. Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, φιλοξενεί μια πλούσια σύνθεση από βακτήρια, μύκητες και ιούς. Αυτοί οι μικροοργανισμοί συνθέτουν τη μικροχλωρίδα του δέρματος. Γενικότερα, οι μικροβιακοί πληθυσμοί είναι οργανωμένοι σε πολύπλοκες κοινοτικές δομές και μία από τις βασικές τους λειτουργίες είναι να προστατεύουν από λοιμώξεις και ασθένειες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVR) προκαλεί βλάβη στο DNA των κυττάρων του δέρματος, φλεγμονή και πρόωρη γήρανση του δέρματος.

«Έχουμε αποδείξει ότι το μαύρισμα οδηγεί σε μειωμένη αφθονία πρωτεοβακτηρίων αμέσως μετά τις διακοπές. Ωστόσο, η μικροχλωρίδα των παραθεριστών ανακτάται λίγες εβδομάδες αφότου σταμάτησαν να περνούν εκτεταμένες χρονικές περιόδους έκθεσης στον ήλιο», αναφέρει η δρ. Abigail Langton, επικεφαλής ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Manchester.

Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν μετά από μελέτη σε ομάδα συμμετεχόντων, το δέρμα των οποίων αναλύθηκε πριν φύγουν για διακοπές ελάχιστης διάρκειας 7 ημερών, καθώς και την 1η, 28η και 84η ημέρα μετά την επιστροφή τους. Στη συνέχεια η ομάδα μελέτης χώρισε τους παραθεριστές σε 3 κατηγορίες:

Εκείνους που ήταν μαυρισμένοι πριν αναχωρήσουν και διατήρησαν το μαύρισμά τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και εκείνους που δεν μαύρισαν. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η μικροχλωρίδα του δέρματος αποτελείται κυρίως από τρεις βακτηριακές κοινότητες στην επιφάνεια: Ακτινοβακτήρια, πρωτεοβακτήρια και βακτήρια Firmicutes.

«Αυτή η μελέτη διεξήχθη σε πραγματικούς παραθεριστές και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το πώς η έκθεση στον ήλιο και το μαύρισμα του δέρματος οδηγούν σε οξεία μείωση της αφθονίας των πρωτεοβακτηρίων, η οποία, με τη σειρά της, μειώνει την μικροβιακή βιοποικιλότητα του δέρματος», εξηγεί ο Δρ Thomas Willmott, συντάκτης της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Manchester.

Το φαινόμενο της μείωσης, ωστόσο, δείχνει να είναι βραχυπρόθεσμο, καθώς, σύμφωνα με τον Δρ Willmott, παρά την ταχεία μείωση των πρωτεοβακτηρίων, η δομή της βακτηριακής κοινότητας φαίνεται να ανακάμπτει περίπου 28 ημέρες μετά τη διακοπή της υπερέκθεσης στον ήλιο.

«Αυτό δείχνει ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στις διακοπές, έχει οξεία επίδραση στη μικροχλωρίδα του δέρματος, αλλά η ανάκτηση είναι σχετικά γρήγορη, όταν το άτομο επιστρέψει σε ένα λιγότερο ηλιόλουστο κλίμα», εξηγεί ο ερευνητής. «Τα πρωτεοβακτήρια κυριαρχούν στη μικροχλωρίδα του δέρματος. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα υπάρξει ταχεία ανάκτηση της μικροχλωρίδας, για να αποκατασταθούν οι βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας του δέρματος», προσθέτει η Δρ Langton.


Σχετικά Άρθρα